Що таке гастрит та як його лікувати?

  • 21 січ. 2022 09:08
  • 504
    • Новина Що таке гастрит та як його лікувати? Ранкове місто. Кропивницький

    Гастрит – захворювання шлунково-кишкового тракту, що характеризується запаленням слизової оболонки шлунка. При гастриті виникає порушення травлення та організм не отримує необхідної кількості поживних речовин.

    Причини та симптоми гастриту

    Основною причиною виникнення гастриту є інфекція Хелікобактер пілорі, яка порушує продукцію соляної кислоти та поступово руйнує слизову оболонку шлунка. Інші фактори розвитку гастриту:

    неконтрольований прийом медикаментів;

    зловживання алкоголем, гострою та копченою їжею;

    постійні стреси.

    Гастрит може протікати у гострій та хронічній формі. Гостре запалення слизової оболонки шлунка виникає раптово, часто після вживання алкоголя чи отруєнням хімічними речовинами. Проявляється різким чи нападоподібним болем у верхній частині живота, також може виникати блювання.

    Для хронічного гастриту характерні чергування періодів загострення та ремісії. Періодично виникають зниження аппетита, відчуття тяжкості у надчеревній ділянці. Симптоми гастрита також включають:

    відрижку кислим або тухлим;

    нудоту після прийому їжі;

    швидке насичення їжею;

    відчуття печіння в стравоході;

    закрепи;

    здуття живота.

    Внаслідок пошкодження залоз шлунка при гастриті порушується секреція соляної кислоти. При гіперацидному гастриті (підвищеній кислотності) підвищується ризик виникнення виразки та раку шлунка. Для гіпоацидного гастриту (зниженій кислотності) характерні порушення травлення, застій їжі. Также можуть виникати сухість шкіри та ламкість нігтів через погіршення засвоєння поживних речовин.

    Симптоми гастриту схожі на інші патології ШКТ (виразку шлунка, гастродуоденіт, панкреатит). Для того, щоб вчасно діагностувати гастрит, запишіться на консультацію гастроентеролога у Кропивницькому.

    Лікування гастриту

    Для діагностики гастриту гастроентеролог збирає анамнез та проводить огляд. Додаткові методи обстеження при гастриті включають вимірювання рівня рН у шлунку, визначення наявності Хелікобактер пілорі, гастроскопію (ендоскопічне дослідження верхніх відділів шлунково-кишкового тракту) та УЗД органів ШКТ.

    Лікування гастриту полягає у застосуванні лікарських препаратів та дотриманні дієти. Медикаментозна терапія спрямована на нормалізацію кислотності та захист слизової оболонки шлунка, а також зменшення болючих відчуттів. При хронічному гастриті рекомендується відвідувати лікаря щонайменше один раз на рік для контролю перебігу захворювання.

    При гастриті необхідно харчуватися невеликими порціями 5-6 разів на день. З раціону харчування слід виключити копчені, солоні та гострі продукти, відмовитися від вживання кави, газованих та алкогольних напоїв. Також слід уникати перенапруги та стресових ситуацій.