Кропивницький: Вийшла у світ книга про репресованих у Гайвороні

  • 20 січ. 2022 12:30
  • 683
    • Новина Кропивницький: Вийшла у світ книга про репресованих у Гайвороні Ранкове місто. Кропивницький
     
    За відкритими архівами СБУ науковці відновлюють історичну пам’ять нації, інформує у ФБ Управління СБУ.
     
    У Державному архіві Кіровоградської області відбулася презентація-обговорення книги «Мартиролог Мінчина».
    Її поява стала можливою завдяки тому, що всі документи радянського періоду, які містяться в архівах СБУ, є відкритими.
    Видання готувалося на основі 18 архівно-слідчих справ, заведених на репресованих у місті Гайворон Кіровоградської області. Ці люди зазнали переслідувань режиму на релігійному ґрунті у 30-50 роках минулого століття, а усі справи сфабриковані співробітником транспортного відділу НКВС (Народний комісаріат внутрішніх справ) Мінчином. До слова, згодом репресували і його.
     
    Книга містить цілу низку юридично-правових коментарів, що проливають світло на замовчувані досі факти, пов’язані із так званими «національними операціями» НКВС. Разом з тим, її поява - це можливість відновити добре ім’я невинних жертв комуністичного режиму та їхніх близьких.
     
    Проект реалізований за підтримки Управління СБУ в Кіровоградській області та у співавторстві з одним із співробітників архіву. Ще один співавтор – відомий у дослідницьких колах краєзнавець, кандидат філологічних наук Віктор Білоус.
     
    Проте у архіві СБУ можуть працювати не тільки історики, науковці й журналісти. Кожен охочий може знайти інформацію про своїх рідних, що зазнали репресій, і дізнатися про їхню долю.