«Корисна програма»: чим замінити пластикові пакети?

  • 17 січ. 2022 14:11
  • 476
    • Новина «Корисна програма»: чим замінити пластикові пакети? Ранкове місто. Кропивницький
     
    У вівторок, 18 січня, о 10:00 на «Інтері» вийде новий випуск «Корисної програми», в якому ведучий Олександр Лук'яненко та експерти проекту розкажуть, як робити покупки з задоволенням та при цьому берегти навколишнє середовище.
     
    Весь світ давно бореться з пластиком, в Україні ж на рішучі кроки наважилися лише у грудні минулого року. Верховною Радою було ухвалено законопроект №2051-1 «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Згідно з першим етапом законопроекту в супермаркетах та продуктових магазинах одноразові пакети вже стали платними, а найближчим часом очікується повна заборона на їх використання.
     
    - Один поліетиленовий пакет може розкладатися 100, 200 і навіть 400 років, а люди щодня викидають їх мільйонами, – каже Олександр Лук'яненко. – Додайте до цього інші пластикові відходи – виходить страшна статистика. Щороку до світового океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластику, який згодом може опинитися в наших організмах: мікрочастинки пластику виявляють у водопровідній воді, рибі та інших продуктах. На планеті утворюються цілі сміттєві континенти, такі, як Велика тихоокеанська сміттєва пляма – вона складається з близько 80 мільйонів тонн відходів, а її площа – понад 1,5 млн квадратних кілометрів, що становить дві з половиною України.
     
    Як уникнути пластикового лиха? Чим можна замінити поліетиленові пакети? Голова громадської організації «Україна без сміття» Євгенія Аратовська розповіла, що може стати альтернативою звичним пакетам із пластику:
     
    1. Сумка-шопер із тканини відрізняється універсальністю, міцністю та великим обсягом.
     
    2. Багаторазові сумки з поліестеру – компактні, підходять для овочів і фруктів.
     
    3. Тканинні мішечки підходять для сипких продуктів.
     
    4. Авоська була популярна за часів Радянського Союзу, але сьогодні дизайнери знову звернули увагу на цю зручну сумку.
     
    5. Пергаментний папір не пропускає вологу, тому добре підходить для пакування риби та м'яса.
     
    6. Паперові пакети коштують недорого і є чудовою альтернативою пластиковим пакетам. Мінусом є те, що вони не витримують великої ваги, швидко забруднюються і рвуться.
     
    7. Кульок із кукурудзяного крохмалю на вигляд точнісінько, як пластиковий, але має одну важливу відмінність: виготовляють його з кукурудзяного крохмалю – і він швидко розкладається.
     
    Крім того, у новому випуску «Корисної програми» експерти проекту розкриють секрети японського спокою, навчать вибирати пензлі для макіяжу, покажуть головний must have зими – теплий светр із веселими принтами, та розкажуть, як приготувати смачний зимовий напій – какао.