Кропивницький: У Музеї мистецтв під час відкриття виставки розповіли детективну історію (ФОТО)

  • 14 січ. 2022 18:35
  • 1491
    • Новина Кропивницький: У Музеї мистецтв під час відкриття виставки розповіли детективну історію (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому сьогодні, 14 січня, у Музеї мистецтв представили експозицію робіт художника-земляка Броніслава Домашина під назвою «Співець рідного краю». Виставка присвячена 95-річчю від дня народження митця. На відкритті були присутня донька художника - Людмила Броніславівна, шанувальники художнього мистецтва, учні «Ліцею науковий» та журналісти.
     
    Як розповів під час відкриття виставки завідуючий відділу туристично-краєзнавчої роботи Музею мистецтв Олег Юрченко:
     
    - На виставці представлено тридцять робіт, 18 з яких живописних, 12 - графічних. Багато картин присвячені нашому краю і місту. Роботи художника є зразком патріотизму, адже в умовах війни в нашій державі зараз дуже важливо проявляти любов до своєї батьківщини. 
     
    Броніслава Домашин був радянським художником, тому в силу історичних обставин його творчість не виходила за рамки офіційної радянської доктрини, але всі роботи створені з любов’ю і позитивом. Тому експозиція світла і добра, саме цього наразі не вистачає суспільству. Майстер пензлю захоплювався історією та літературою, тому на полотнах можна зустріти Тараса Шевченка, Івана Гонту, декабристів, а також доярок, колгоспників та свинарок, які зображені з посмішками на обличчях. Інакше малювати радянських людей не можна було, адже працівники сільського господарства з радістю будували світле майбутнє.
     
     
     
    Присутня на відкритті донька художника пані Людмила подякувала працівникам музею за увагу, яку приділяють творчості її батька. Саме вона і передала у 2004 році його творчий доробок до Музею мистецтв. Людмила Бронеславівна поділилася спогадами про життя і деякі моменти творчості Броніслава Олександровича, адже він дуже прискіпливо ставився до своїх робіт. Він, наприклад, міг повністю "анулювати" свою практично готову роботу. Серед представленої експозиції є полотно, на якому зображена сама пані Людмила у 12-річному віці, дівчинці дуже кортіло гуляти, та татко велів позувати у червоній сукні та в’єтнамському капелюсі.
     
     
    Як розчулено говорить Людмила Броніславівна: 
     
    - Завдяки ініціативі музейних працівників тут вже відкривається четверта експозиція робіт Броніслава Домашина. Сьогодні татові виповнилося б 95 років, і для мене і брата це не просто виставка, а зустріч з батьком.
     
    Звернулась до присутніх гостей і Ганна Осіпова, яка розповіла про те, що під час кожної виставки робіт Домашина працівники музею відкривають нові грані його творчості. Є така детективна історія: робота з бузком одного разу була передана на реставрацію, після завершення робіт виявилося, що під кущем квітів "сховався" портрет молодого Тараса Шевченка. Тому до музею повернулася не одна картина, а дві: відновлений Кобзар та відтворений кущ бузку. Десять років тому обласна рада передала до фонду музею велику картину, як виявилось, це копія картини, яку намалював Броніслав Домашин.  
     
     
     
    Як ви думаєте, який район нашого міста зображений на цій картині? Це вулиця Руслана Слободянюка (колишня Тєрєшкової), розташована на Балашівці у теперішньому Кропивницькому.
     
     
     
     
     
    Вступ до колгоспу
     
     
    Інгул
     
     
     
     Олександр Логвинюк (художник) праворуч зверху 
     
     
     
    Портрет декабриста Раєвського
     
     
    Портрет Івана Гонти