Кіровоградщина: У Новомиргороді виявили два випадки бутулізму

  • 14 січ. 2022 10:46
  • 501
    • Новина Кіровоградщина: У Новомиргороді виявили два випадки бутулізму Ранкове місто. Кропивницький
     
    Двом жителям Новомиргорода ввели протиботулінічну сироватку через підозру ботулізму.
     
    Перший з початку року випадок підозри на ботулізм зареєстровано  у Новомиргороді на Кіровоградщині. Симптоми захворювання проявилися у двох чоловіків – батька (54 роки) та сина (26 років) після споживання консервованого рибного паштету домашнього приготування.
     
    7 січня, перебуваючи на обіді в церкві в селі Оситняжка Новоукраїнського району, постраждалі скуштували рибну страву, яку приніс прихожанин. Зі слів потерпілих, окрім них, рибну консерву ніхто не вживав. Вже на наступний день у чоловіків погіршилося самопочуття, однак за медичною допомогою до лікувального закладу вони звернулися лише 10 січня. Постраждалих у середньому ступені важкості одразу госпіталізували до Новомиргородської міської лікарні та 11 січня ввели протиботулінічну сироватку. Наразі триває лабораторне дослідження крові чоловіків для підтвердження клінічного діагнозу ботулізму.
     
    12 січня спеціалісти Новомиргородського управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області провели санітарно-епідеміологічне розслідування випадку захворювання. Зі слів дружини/матері, залишки консервованого рибного паштету домашнього приготування були утилізовані власними силами в день, коли з'явилися симптоми захворювання. При обстеженні домашнього осередку захворювання залишки продукту були відсутні, настоятелів церкви було сповіщено про випадок ботулізму. 
     
    Фахівці Держпродспоживслужби в Кіровоградській області провели бесіди з потерпілими, членами родини та з прихожанами церкви про доцільність більш пильного підходу до вибору харчової продукції, що споживається, та дотримання правил приготування консервів у домашніх умовах. Також підготовлено роз’яснювальні матеріали щодо профілактики виникнення захворювання на ботулізм для розміщення на сайті органів влади та місцевого самоврядування Новомиргородської міської ради та в місцевій газеті "Новомиргородщина".
     
    Довідково
     
    Ботулізм - це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
    Збудник ботулізму - Clostridium botulinum - широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів(витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120 С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.
    Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування - м'ясо, риба, гриби, інші овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
    Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах, особливо невипотрошеної риби. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
    З рекомендаціями щодо запобігання ботулізму можна ознайомитися на нашому сайті за цим посиланням.
     
    Інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби
    в Кіровоградській області