Розширився список установ, працівники яких мають обов’язково вакцинуватися

  • 12 січ. 2022 15:17
  • 576
    • Новина Розширився список установ, працівники яких мають обов’язково вакцинуватися Ранкове місто. Кропивницький
     
    Медики, комунальники та місцеве самоврядування мають щепитися від COVID-19 до 31 січня, інформує Урядовий портал.
     
    31 січня 2022 року набуває чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України № 2664 від 30 листопада 2021 року, який розширив перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19.
     
    Згідно з наказом, до списку тих, хто підлягає обов’язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, додаються працівники:
     
    • органів місцевого самоврядування;
    • закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;
    • комунальних підприємств, установ та організації.

    Працівники цих установ, які не отримають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до 31 січня, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

     
    Ця вимога не стосується людей, які мають абсолютні протипоказання до щеплень від коронавірусної хвороби та медичний висновок на підтвердження цього.
     
    - В останні тижні 2021 року та перші 2022-го фіксують зростання кількості випадків інфікування штамом “Омікрон” у більшості європейських країн. Агентство з безпеки здоров’я Великої Британії нещодавно опублікувало звіт, відповідно до якого в людей, інфікованих саме “Омікроном”, ризик потрапити в лікарню на 50% нижчий порівняно з інфікованими штамом “Дельта”. При зараженні “Омікроном” ризик госпіталізації нижчий на 65% для пацієнтів, які отримали дві дози вакцини, та на 81% – для тих, хто отримав три дози. Однак кількість випадків COVID-19, викликаних новим штамом, зростає, а це може створити суттєве навантаження на медичну систему. Саме тому в Україні і є необхідність розширення переліку професій, для яких вакцинація від COVID-19 є обов’язковою, – коментує Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
     
    Щепитися від COVID-19 можна організовано або індивідуально у будь-якому пункті чи центрі вакцинації. Детальний перелік та контакти пунктів та центрів – на vaccination.covid19.gov.ua/list.
     
    Нагадаємо, що в Україні щеплення від COVID-19 вже є обов’язковими для працівників центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів; місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів; закладів освіти всіх рівнів та форм власності, підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 4 березня 2015 року №83.