Кому потрібна бустерна доза вакцини від коронавірусу?

  • 6 січ. 2022 12:09
  • 597
    • Новина Кому потрібна бустерна доза вакцини від коронавірусу? Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кіровоградській ОДА роз’яснили відмінність додаткової та бустерної дози вакцини від коронавірусу, інформує ОДА.
     
    Бустерна доза вакцини від коронавірусу призначена для людей віком від 60 років, додаткова рекомендується, якщо в особи не виробився достатній імунітет після отримання курсу імунізації. Про це під час брифінгу повідомив директор департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко.  
     
    - В Україні запровадили бустерну дозу для людей віком від 60 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися, якщо з часу закінчення курсу вакцинації вже минуло півроку. Для отримання бустерної дози можна записатися на щеплення у будь-який пункт чи центр вакцинації від COVID-19, - зазначив Олег Рибальченко. 
     
    Він додав, що третя доза вакцини є додатковою для людей, які не отримали достатній імунітет після проведення двох доз щеплення. 
     
    - Причиною того, що рівень імунітету недостатній, є важкі захворювання, наприклад, рак крові, через ВІЛ-інфекцію, пережита трансплантація органів, хімієтерапія, лікування великими дозами гормональних препаратів. Додаткову дозу вводять через 1-3 місяці після останнього щеплення тою ж самою вакциною, якою робили попередню вакцинацію. Дія сертифікату не подовжується, - додав Олег Рибальченко.
     
    Бустерна доза вводиться людям 60+, медикам та співробітникам будинків інтернатного типу для того, щоб посилити захист через поступове зниження ефективності вакцини. Бустер – мРНК-вакцини – потрібно вводити через 6-9 місяців після вакцинації. Сертифікат про вакцинацію буде продовжено. Рахуючи від дати отримання бустерної дози, новий COVID-сертифікат діятиме 270 діб. Отримати його можна буде в Дії: достатньо повторити запит на генерацію сертифікату в останніх числах січня 2022 року. До того часу сертифікат за попередню повну вакцинацію є чинним.