Музей мистецтв презентує виставку творів Пилипа Таралевича (ФОТО)

  • 5 січ. 2022 09:50
  • 864
    • Новина Музей мистецтв презентує виставку творів Пилипа Таралевича (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому 5 січня 2022 року Музей мистецтв презентує віртуальну виставку творів Пилипа Таралевича до 80-річчя від дня народження художника.
    Пилип Миколайович Таралевич майстер пейзажу, натюрморту та портрету.
     
    Митець народився 1 січня 1942 року в селі Глинянець Немирівського району на Вінниччині. 
    Після перших уроків у студіях образотворчого мистецтва Донецька Пилип Миколайович навчався на художньо-педагогічному відділенні Одеського державного мистецького училища імені Грекова. Свої роботи Таралевич уперше експонував у донецькому виставковому центрі «Авангард» 1989 року та на обласних й всеукраїнських виставках з 1990 року. У жовтні 1992 року відбулась перша персональна виставка живопису і графіки митця у Донецькому обласному художньому музеї, 2004 року – в залах Вінницького обласного художнього музею. Член Національної спілки художників України.
     
     
    Його творчий шлях був непростим. У певний відрізок часу понад десять років він просто нічого не творив, працюючи простим землекопачем.
    «… Загалом свою творчу долю визначив не я сам, – жартує Пилип Таралевич, – а моя бабуся Ксеня. Я народився на Вінничині 1 січня 1942 року в простій селянській родині. А бабуся, бажаючи онукові світліших «трудоднів», вийняла схований за іконами хімічний олівець і вклала немовляті в долоньку. «Може, хоч писарчуком стане!» – мріяла вона. Писарчуком я не став, а от художником довелося... Утім, ні про що не жалкую».
     
    Пилип Таралевич має рідкісний талант етюдиста. Пейзажі Таралевича відзначаються доброю рисувальною школою, а авторська техніка надає можливості творити в різних варіаціях, він постійно імпровізує. Його кредо «Пошук і утвердження свободи». Роботи майстра видаються дещо емоційними та навіть експресивними, але його імпровізаційна, графіка цілком впізнавана. 
     
     
    Твори художника зберігаються в Донецькому художньому музеї, Одеському художньому музеї, Хмельницькому обласному художньому музеї, Івано-Франківському обласному художньому музеї, а також в приватних колекціях Англії, Бельгії, Німеччини, Канади, Росії, США та Японії.
     
    У 2019 році за ініціативи заслуженого працівника культури України та колишньої директорки Донецького обласного художнього музею Галини Чумак до фондового зібрання Музею мистецтв було передано більше ста графічних творів Пилипа Миколайовича Таралевича.
    Презентовані роботи знайомлять з творчістю Пилипа Таралевича, неординарного художника та вишуканого колориста, який прагне знайти нову графічну й живописну далечінь.