Які інтерактивні сервіси впроваджують бібліотеки Кіровоградщини

  • 17 груд. 2021 10:41
  • 649
    • Новина Які інтерактивні сервіси впроваджують бібліотеки Кіровоградщини Ранкове місто. Кропивницький
     
    В бібліотеці Чижевського відбулася науково-практична конференція «Світ у цифровий час». Представники бібліотечної галузі зібралися у Кропивницькому, щоб обговорити вектори розвитку бібліотечної справи на Кіровоградщині та обмінятися кращими інноваційними практиками.
     
    - Цифрові навички - це те, чим має володіти кожна сучасна людина. Бібліотекарі – одні з перших, хто активно включився до навчання людей користуванню комп’ютерами, Інтернетом та згодом і до цифрової освіти, - зазначила президентка ВГО «Українська бібліотечна асоціація», директорка Науково-технічної бібліотеки імені Денисенка НТУУ «Київський політехнічний імені Ігоря Сікорського» Оксана Бруй. – Щоб бути хабом цифрової освіти, бібліотекарі повинні володіти відповідними компетентностями та мати у бібліотеках сучасну техніку.
     
    - Бібліотекар – це людина, яка навчається протягом усього життя. Ми з вами і психологи, і соціологи, і інформаційні навігатори. Бібліотеки сьогодні стали полікультурними центрами, і ми повинні швидко реагувати на ті зміни, які відбуваються в різних сферах життя, - підкреслила директорка бібліотеки Чижевського Валентина Животовська, розповідаючи про участь бібліотек у проєкті «Програма з розширення можливостей заради відновлення порозуміння для лідерів громад в Україні «Мир у цифровий час».
     
     
    В рамках проєкту відбулися школи-тренінги «Як стати блогером. Голосніше за слова», «Молодіжне лідерство як ресурс мирного врегулювання у цифровий час. Моніторинг миротворчого процесу», «Технології подолання конфліктів у постковідному суспільстві» та інші.
     
    Наступним кроком стало проведення головною книгозбірнею Кіровоградщини регіональних семінарів-тренінгів «Блогерство» та «Громадське лідерство в мирному процесі». На першому з них мова йшла про роль соціальних мереж, блогосферу, колег навчали технологіям відеоз’омки, стріму, створення відеороликів та блогів. На другому в центрі уваги була роль громадських лідерів у розбудові суспільного діалогу, якості та місія громадського лідера.
     
    Протягом двох місяців амбасадорки проєкту – бібліотекарки ОУНБ імені Дмитра Чижевського – проводили блог-кафе «Історія в історіях: мир в сучасному світі», «Історична пам’ять і толерантність», «Сучасні погляди на історичне минуле», «Стратегія ефективної поведінки у конфлікті», «Критичне мислення. Використання маніпулятивних технологій у рекламі».
     
    В рамках проєкту бібліотекарки стали активними дописувачками-блогерами інформаційного порталу Mustpost.online https://www.mustpost.online/, де наразі опубліковані понад 500 постів з актуальних і цікавих для молоді тем.
     
     
    За словами заступниці директора бібліотеки Чижевського Оксани Ткаченко, одним з сучасних векторів розвитку бібліотек є рух від засобів масової інформації до засобів масової комунікації. Так, бібліотека Чижевського одна з перших установ в області, яка запустила свій сайт у 1999 році. Його перший варіант – Web 1.0. – виконував функцію інформування користувачів, які звертаються до сайту виключно для перегляду зображень та отримання інформації. Web 3.0., який запрацював цього року, налаштований на розвиток інтерактивних сервісів та послуг для віддалених користувачів. Бібліотека присутня у соціальних мережах, месенджерах, має сторінку в You-Tube і використовує в роботі усі можливості, які надають сучасні технології.
     
    Крім питань трансформації діяльності бібліотек, розвитку інтерактивних сервісів та впровадження інновацій у діяльність книгозбірень, під час конференції мова йшла про інформатизацію бібліотек закладів вищої освіти, формування інформаційно-культурної та цифрової компетентності майбутніх бібліотекарів, цифровий архів як дієвий інструмент навчання та науки та багато інших актуальних тем.
     
    На думку Валентини Животовської, все, про що йшла мова від час конференції, стане перспективою розвитку публічних бібліотек Кіровоградщини на наступний рік.