Кіровоградщина: Майбутні кондитери навчатимуться у сучасній кухні-лабораторії

  • 13 груд. 2021 15:19
  • 752
    • Новина Кіровоградщина: Майбутні кондитери навчатимуться у сучасній кухні-лабораторії Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Новгородківському ПТУ №36 відкрили модернізовану кухню-лабораторію за європейськими стандартами.
     
    Минулого тижня, 10 грудня, на базі Новгородківського професійно-технічного училища №36 відкрили модернізовану кухню-лабораторію для здійснення професійно-практичної підготовки здобувачів освіти за спеціальностями «Кухар» та «Кондитер».
     
    В урочистостях з нагоди відкриття сучасного навчального комплексу взяли участь директор департаменту освіти і науки Кіровоградської облдержадміністрації Ельза Лещенко, керівник апарату Кропивницької районної державної адміністрації Світлана Крамаренко, староста села Червоний Яр Аджамської громади Олександр Сосновський, директор Новгородківської районної філії обласного центру зайнятості Володимир Ніколаєнко, представники закладів освіти громад району, керівники закладів громадського харчування – майбутні роботодавці здобувачів професійної освіти.
     
    У своєму привітанні Ельза Лещенко зазначила, що відкриття нової кухні-лабораторії відповідає вимогам Стандарту професійної (професійно-технічної) освіти, що сприятиме удосконаленню навчально-виробничого процесу, дасть можливість підвищити якість професійної підготовки кваліфікованих робітників та забезпечити їх конкурентоздатність на ринку праці.
     
     
    Водночас директор училища Микола Лісовський зауважив, що створення нової кухні-лабораторії стало можливим завдяки коштам спеціального фонду навчального закладу. Він наголосив, що професійно-технічне училище покликане не тільки давати здобувачам освіти теоретичні знання, але й підготувати їх до самостійної високопродуктивної праці.
     
    Для проведення уроків виробничого навчання та лабораторно-практичних робіт для майбутніх кухарів та кондитерів у навчальній лабораторії створили 16 робочих місць. Кухня-лабораторія укомплектована необхідним устаткуванням, що відповідає вимогам європейських стандартів з безпеки праці та надійності використання, технологічним та експлуатаційним вимогам професійних сучасних моделей (кухонні машини, ваги настільні, блендери), теплове обладнання (бойлер, дев’ять чотириконфорних електричних варильних поверхонь, жарова трисекційна шафа), холодильне обладнання (холодильник-морозильник), кухонний посуд, інструмент та інвентар. Створено якісні інженерні мережі, зокрема встановлено нову потужну вентиляцію, яка забезпечує ефективне видалення запахів та надлишкового тепла від приготування їжі, а також постачає свіже повітря ззовні.
     
    У своїй промові директор районної філії Володимир Ніколаєнко повідомив, що відкриття сучасної лабораторії у закладі – важливий крок. Завдяки створеним умовам, що є максимально наближеними до реального виробництва, лабораторія-кухня стане осередком підготовки справжніх фахівців, майстрів кухарського мистецтва, у т.ч. й за дуальною формою. Сподіваємось, що найближчим часом ринок праці не тільки Новгородківської громади отримає конкурентоспроможних фахівців, що відповідатимуть запитам роботодавців та будуть володіти професійними навичками, яких потребує сучасна сфера громадського харчування.
     
    Крім того Володимир Ніколаєнко наголосив, що районна філія тривалий час співпрацює з навчальним закладом у напрямку підготовки на замовлення роботодавців працівників за іншими робітничими професіями та налаштована на плідну і довгострокову співпрацю.
     
    Увазі присутніх було презентовано справжній вибух смаків – страви приготовлені майбутніми кухарями та кондитерами вже на новому обладнанні.
     
    Почули й думку учнів училища: «Нова лабораторія мені, звісно, подобається. Тут багато сучасного обладнання, що дає можливість готувати різноманітні кулінарні шедеври. З новим обладнанням процес навчання буде набагато ефективнішим і цікавішим», – поділилася учениця групи 54к Вікторія Борщова.
     
    Програма відкриття була надзвичайно цікавою, насиченою та дійсно святковою: лунали пісні вокального гуртка навчального закладу, народного ансамблю «Мрійниці»; майстер виробничого навчання групи 54к Лілія Малай провела фрагмент уроку «Нарізання овочів різними формами»; викладач Анна Вінзіцька та майстер виробничого навчання Тетяна Марунькевич пригощали холодними закусками: бутербродами та тарталетками з різними начинками, фруктовою нарізкою; майстер виробничого навчання Ірина Захарова запросила гостей, викладачів та учнів до «Солодкого Кенді-бару» на дегустацію маковиків, капкейків, кейкпопсів, класичного безе, пісочних корзиночок, зефіру.
     
    Насамкінець Е. Лещенко побажала всім працівникам навчального закладу творчого натхнення, креативності, успіхів, позитивних емоцій, задоволення від своєї праці, нових професійних злетів та розвитку.