В області створять Центр раннього втручання

  • 8 груд. 2021 09:15
  • 586
    • Новина В області створять Центр раннього втручання Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому обговорили необхідність створення Центру раннього втручання, інформує ОДА у ФБ. 
     
    7 грудня у Кропивницькому в інклюзивно-ресурсному центрі № 2 відбувся круглий стіл на тему: «Комплексний підхід та координація діяльності мультидисциплінарної команди у запровадженні технології раннього втручання».
     
    Захід ініційований головою Кіровоградською ОДА Марією Чорною. У ньому взяли участь заступник голови облдержадміністрації Андрій Лісота, начальниця обласного департаменту освіти та науки Ельза Лещенко, начальниця управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Вікторія Кулікова, очільниця управління освіти Кропивницької міської ради Лариса Костенко, керівники інклюзивно-ресурсних центрів області, фахівці науково-дослідної лабораторії інклюзивної освіти ЦДПУ ім. В.Винниченка, представники батьківських та громадських організацій.
     
     
    Як зазначила Ельза Лещенко, вчасне надання послуг раннього втручання дозволяє забезпечити потребу батьків у психологічній і професійній допомозі, створити умови для максимально ефективного використання наявного потенціалу дитини, підготувати її до інклюзивного навчання.
     
    - У школах Кіровоградської області навчаються майже 1,5 тисячі дітей з особливими освітніми потребами, більше 1,4 тис. дітей з інвалідністю. Наше завдання – створити для цих дітей всі умови для якісної освіти, соціалізації у середовищі однолітків, можливості для реалізації у дорослому житті, - сказав Андрій Лісота.
     
    Начальниця управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Вікторія Кулікова зазначила, що у цьому році в Україні вперше була затверджена стратегія безбар’єрності, у якій одним із ключових блоків є напрям освіти.
     
    У цьому році ми обстежили на безбар’єрність 494 школи Кіровоградщини, з них лише 155 відповідають вимогам доступності. Тобто, нам усім є над чим ще працювати, - зазначила посадовиця. 
     
     
    Присутні також окремо обговорили проблеми впровадження технології раннього втручання та інклюзивної освіти в області, зокрема: необхідність створення Центру раннього втручання, забезпечення внутрішньої доступності закладів освіти, охорони здоров’я, соціальних закладів, інших установ, необхідність постійного оновлення та поповнення матеріальної бази закладів освіти для організації корекційно-психологічної роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.