Як на Кіровоградщині відзначають День хустки

  • 7 груд. 2021 16:26
  • 692
    • Новина Як на Кіровоградщині відзначають День хустки Ранкове місто. Кропивницький
     
    Краса в хустині нашій споконвічна
     
    А хустка в нас завжди була в пошані
    У літню спеку й люті холоди.
    Їх гарно так замотували пані,
    Як йшли до церкви, вдома, та й завжди.   
    Н. Красоткіна
     
    Сьогодні, 7 грудня, з нагоди Всесвітнього дня української хустки фахівці Устинівської районної філії Кіровоградського обласного центру зайнятості провели засідання клубу для молоді на тему «Хустина для жінки завжди актуальна». До участі приєдналися представники Устинівської центральної бібліотеки Устинівської селищної ради Олена Ткач і Тетяна Пінчук.
     
    Мета заходу – поглиблення знань щодо традицій і звичаїв, пов’язаних з хустиною, які існували в Україні і збереглися до сьогодення; виховування інтересу до звичаїв і традицій українського народу та бажання зберігати духовні надбання.
     
    - Здавна хустка вважалась українським національним аксесуаром, який зберігає в собі старовинні традиції. Хустка є символом прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберегом і важливим ритуальним предметом. Це – невід’ємна частина української культурної спадщини. Безмежно пишаюся, що вдалося запровадити таке прекрасне свято, яке вже ввійшло в історію та об’єднало мільйони жінок з усього світу, – такими словами розпочала захід Алла Хохуля, провідний фахівець районної філії. 
     
    Олена Ткач представила книжково-ілюстративну виставку «Хустка, хустина – жовту і синю носить сьогодні вся Україна!». Виставка знайомить з історією української хустки, представляє результати досліджень мистецтва вишивки і лексикону українського орнаменту, схеми українських орнаментів тощо.
     
     
    Тетяна Пінчук продемонструвала презентацію «На хустки Україна багата». Алла Хохуля зачитала зворушливий вірш «Хустина для жінки завжди актуальна»:
     
    Одягнеш хустину і ти – справжня жінка,
    Бо ти з України і ти – українка.
    А наша хустина – жіноча прикраса 
    Із роду до роду, не втрачена часом.
    Це витвір людини, це символ народу,
    І хустка жіноча не вийде із моди…
     
     Фахівчиня зупинилася також на обов’язковому елементі жінки – хустці… Зазначено, що хустка стала також найкращим подарунком. Подарована хустка гріє душу, лікує рани, плекає віру, леліє світлі надії… Тому не дивно, що в наш складний час знову пробуджується любов народу до такого простого і одночасно незбагненного дива – української хустки. Хустка – це оберіг жінки, бо оберігає її від усього злого, лиха, хвороби. Хустка – це життя… 
     
     Захід удався! Учасники  щиро дякували за цікаву зустріч. Розходилися схвильованими й в той же час, задоволеними та вдячними за гарне свято, присвячене одному з головних атрибутів жіночності – Хустці! На завершення заходу провели флешмоб «Зроби фото з хусткою».
     
    І знайте дівчата, в хустині – жіночість,
    Чаруйте коханих, хай бачать їх очі,
    Що ви їхні панни, таких більш немає,
    Як в нас, в Україні, чарівних і гарних.
     
    - Сьогодні для мене чудова нагода одягти улюблену хустку – символ єдності і надії. У цей грудневий день я можу продемонструвати свій патріотизм і віру у краще майбутнє своєї держави. Хоча я й не маю сьогодні роботи, але я впевнена, буду працювати на рідній землі, і в цьому мені допоможе служба зайнятості. Вважаю, що нам, українцям, необхідні позитивні емоції, натхнення, налаштування на добрі думки, – говорить Людмила Дромашко.
     
    Водночас фахівці районної філії закликали незайнятих громадян до активного процесу працевлаштування, а також надали поради щодо підвищення рівня внутрішньої мотивації до досягнення власних життєвих та професійних цілей.
     
    Алла Хохуля, провідний фахівець з питань зайнятості відділу надання соціальних послуг
     Устинівської районної філії Кіровоградського обласного центру зайнятості.