Як українці зможуть отримати 1000 гривень за програмою Президента

  • 3 груд. 2021 09:40
  • 607
    • Новина Як українці зможуть отримати 1000 гривень за програмою Президента Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кіровоградській ОДА пояснили, як українці зможуть отримати 1000 гривень за програмою Президента 
     
    Як розповів заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Шеремет, Президентом України Володимиром Зеленським ініційовано програму підтримки бізнесу, який зазнав втрат під час карантину. У рамках програми повнолітні громадяни України, які мають повний курс вакцинації, незалежно від того, коли вони робили такі щеплення, зможуть отримати 1000 гривень та витратити придбавши білет у театр, абонемент у спортзал тощо. Таким чином підтримати підприємства зі сфери культури, спорту, перевезень. 
     
    - Програма реалізовуватиметься в декілька етапів. Одразу від початку програми (1 етап) отримання коштів відбуватиметься через додаток «Дія». Це - найшвидший і найпростіший спосіб. На другому етапі(3 квартал 2022 року) буде запропоновано альтернативний механізм нарахування, над яким зараз працюють, - повідомив Сергій Шеремет. 
     
    У свою чергу, житель області має скористатися нарахованою сумою протягом 4 місяців після дня надходження коштів. У разі невикористання сума буде повернена державі. 
     
    Кошти на програму виділили за рахунок збільшення видатків загального фонду Державного бюджету в обсязі 6 млрд грн. Держава закумулює стільки грошей, скільки необхідно, щоб забезпечити виконання всієї програми. Так, як кількість людей, які вже вакцинувалися двома дозами, постійно збільшується – зараз неможливо передбачити фінальну суму. 
     
    Програма бонусних нарахувань розпочнеться з 19 грудня та триватиме впродовж наступного року. Обов’язковою вимогою є отримання 2 доз антиковідних вакцин (підтвердження у додатку «Дія» або офіційним документом про вакцинацію). 
     
    - Фінансові операції здійснюватимуться банками-партнерами, які мають надійні системи захисту платежів. Наразі МінЦифра формує технічні вимоги підключення до програми для Банків-Емітентів. Вони підписують договори інформаційної взаємодії та декларацію відповідності технічним вимогам, вносять MCC-коди для обмеження витрат за спеціальними банківськими картками. Безкоштовно випускають такі картки для населення, - зазначив заступник. 
     
    Також він додав, для того, щоб отримати цю картку, жителю області потрібно у мобільному додатку «Дія» пройти коротку верифікацію, яка дозволяє їм отримати гроші на спеціальні банківські картки. Мінекономіки нараховує гроші на спеціальні карткові рахунки людини – по 1 тис. грн. Жителі Кіровоградщини зможуть розраховуватися цими грошима з підприємствами, які відповідають визначеним MCC-кодам. Держава контролює випадки нецільового використання коштів та блокує нечесних гравців ринку від участі у програмі. 
    Такий алгоритм працюватиме на першому етапі. Надалі надання готівки не передбачена. 
     
    За словами Сергія Шеремета, головна ідея програми – не тільки заохотити вакцинуватись, а й підтримати бізнес, який найбільше постраждав від пандемії. 
     
    Планується, що витратити кошти буде можна на: придбання залізничних та авіаквитків на внутрішні рейси, абонементи до спортзалів чи фітнес-клубів, відвідати кінотеатр, театр, музей чи виставковий центр, придбати книги (зараз опрацьовуємо процес реалізації). Перелік послуг ще формується. 
     
    Наразі тривають перемовини з національними авіакомпаніями, які попередньо погодилися конкурувати за пасажирів із «Укрзалізницею». Задля цього вони мають адаптувати ціни на квитки та розробити механізм їхнього придбання.