На Кіровоградщині зафіксували перший випадок африканської чуми свиней

  • 30 лист. 2021 16:24
  • 556
    • Новина На Кіровоградщині зафіксували перший випадок африканської чуми свиней Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    29 листопада до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло повідомлення про загибель 3-місячної свинки вагою 20 кг в підсобному господарстві при психоневрологічному інтернаті (ПНІ) в селі Веселий Кут Новоукраїнського району.
     
    Фахівці ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в Новоукраїнському районі невідкладно прибули на місце загибелі тварини та провели епізоотичне розслідування. Для встановлення причини загибелі було відібрано біологічний матеріал для лабораторного дослідження. Відповідно до вимог чинної інструкції труп тварини було спалено, місце спалення продезінфіковано. 
     
    Згідно з результатами досліджень Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби було встановлено діагноз: африканська чума свиней.
     
    Станом на 29 листопада 2021 року в господарстві Веселокутського ПНІ утримувалося 28 голів свиней. Наразі проводяться заходи з локалізації та недопущення поширення інфекції. Зокрема заборонено вивезення, перегруповування та забій тварин, а також обмежено доступ стороннього транспорту та людей до господарства.
     
    У навколишніх населених пунктах - зонах захисту та спостереження - проводиться робота по уточненню свинопоголів’я. Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання свиней не надходило.
    Подальший план дій з ліквідації АЧС затверджений рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоукраїнській райдержадміністрації.
     
    Ситуація перебуває на контролі Держпродспоживслужби Кіровоградщини.
     
    Закликаємо власників тварин уважно спостерігати за станом їхнього здоров’я та рекомендуємо дотримуватися наступних вказівок:
    перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття - лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник або персонал;
    якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться серед диких кабанів;
    перед входом у свинарник покладіть(в розрізану пластикову каністру) килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом (наприклад, добре підійде "Білизна", універсальний чистячий засіб тощо). Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
    не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
    не випускайте свиней з хліва - їх не можна вигулювати;
    не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
    не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
    щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, - обов’язково повідомте ветеринарного лікаря;
    пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.
     
    Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.
     
    Інформує пресслужба
    Головного управління Держпродспоживслужби
    в Кіровоградській області