Тарифи на комуналку в Кропивницькому: скільки платимо і чи будуть зростати

  • 27 лист. 2021 14:12
  • 1751
    • Новина Тарифи на комуналку в Кропивницькому: скільки платимо і чи будуть зростати Ранкове місто. Кропивницький

    Суми в комунальних платіжках мешканців Кропивницького виросли. Адже закінчився перший місяць опалювального сезону. І тепер окрім інших послуг, необхідно сплачувати також і за опалення. Розібралися, що відбувається з тарифами на комунальні у місті, та чи планують їх підвищувати.

    Де встановлені фіксовані тарифи

    Як повідомляли у Кропивницькій міські раді, тарифи на тепло для населення у цьому сезоні залишаються на рівні попереднього, незважаючи на стрімке зростання цін на газ у світі. Завдяки меморандуму, укладеному між місцевою владою та Кабміном. Отже, кропивчани сплачуватимуть, кропивничани сплачуватимуть по тарифу 2005 грн за Гкал, тоді як розрахункова вартість складає 3200 грн за Гкал. У перерахунку на квадратні метри це 50,8 грн/кв. м. Зазначимо, що меморандум діє лице на цей опалювальний сезон, тож в наступному році підвищення тарифів на опалення виключати не можна.

    До кінця квітня 2022 року не повинні змінюватися і тарифи на електроенергію для населення від ТОВ «Кіровоградська обласна ЕК». Згідно з постановою Кабміну №859, з 1 жовтня 2021 року до 30 квітня 2022 року встановлено фіксовані ціни на електричну енергію для побутових споживачів. При споживанні до 250 кВт·год на місяць (включно) це 1,44 грн за 1 кВт·год. Якщо ж спожито понад 250 кВт·год на місяць – 1,68 грн за 1 кВт·год.

    Водночас слід нагадати, що компанія хоче в 2022 році підвищити тариф  на послуги постачальника універсальних послуг з 91,67 грн  до 232,50 грн/МВт·год і вже звучали занепокоєння, що у підсумку це може призвести і до зростання цін на житлово-комунальні послуги.

    Що стосується водопостачання та водовідведення від ОКВП «Дніпро-Кіровоград», то з 2021 року встановлений тариф на рівні 44,5 грн (по 20,48 грн за кожну з послуг). Також нараховується плата за абонентське обслуговування. При наданні послуги централізованого водопостачання та водовідведення споживачам багатоквартирних будинків без приладів розподільчого обліку та/або при наданні послуги тільки централізованого водовідведення – тариф складає 10,64 грн в місяць. У разі наявності приладів розподільчого обліку – від 16,69 грн до 26,54 грн залежно від її кількості.

    Щодо комунальних послуг, які надають житлово-експлуатаційні організації (ЖЕО) мешканцям Кропивницького, то для кожної вулиці вони різні. Ознайомитися з тарифами можна на сайті міської ради.

    Як зручно оплачувати комунальні послуги

    Для оплати комунальних послуг більше мешканцям міста більше не потрібно ходити до кас. У листопаді у Кіровоградської області запустили новий мобільний додаток «Smart Region». За даними Департаменту житлово-комунального господарства обласної адміністрації, у додатку, зокрема, є і можливість оплачувати комунальні послуги в кілька кліків. А крім того – слідкувати за станом особових рахунків чи підтримувати зв’язок із місцевою владою. Ще один зручний спосіб оплатити комунальні рахунки через інтернет– використання платіжних сервісів. Наприклад, iPay.ua  https://www.ipay.ua/ua/bills/utilities. Тут можна легко обрати свій регіон та необхідну організацію постачальника, розрахуватися протягом кількох хвилин та забути про комуналку до наступного місяця.