У Кропивницькому стартувала Декада зайнятості осіб з інвалідністю

  • 26 лист. 2021 15:30
  • 520
    • Новина У Кропивницькому стартувала Декада зайнятості осіб з інвалідністю Ранкове місто. Кропивницький

    «Працевлаштування громадян з інвалідністю: що треба знати роботодавцю?» – тема, яка була обговорена hr-менеджерами ТОВ «Алма-Трейд», Будівельно-господарського гіпермаркету «Епіцентр К» м. Кропивницького, ТОВ «Український центр томотерапії», ТОВ «Агро Кар», ТОВ «Агро Кар Україна», ТОВ «Копілка», ТОВ «ДНК Груп», ТОВ «ТРК Портал», IT Develop corp.

    З метою надання роз’яснень особливостей чинного законодавства, що регулює сферу трудових відносин роботодавця та найманих працівників, надання відпусток громадянам з інвалідністю та соціального захисту, фахівці відділу рекрутингу міськрайонного центру зайнятості запросили представників Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів.

    Чимало запитань ставили hr-менеджери Оксані Демченко, юрисконсульту Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів. Серед них: які вимоги законодавства про працю та пільги, які має надавати громадянам з інвалідністю роботодавець, які пільги в оподаткуванні виплат працівникам-інвалідам передбачає чинне законодавство, чи включаються сезонні працівники до основного штату працівників підприємства при складанні звіту № 10-ПІ та ін.

    Цікавою була тема щодо проведення співбесід роботодавців із особами з інвалідністю та застосування законодавства щодо їх працевлаштування. Наголошувалось, що, проводячи співбесіду з потенційним працівником, варто пам’ятати, що люди з інвалідністю можуть мати певні психологічні перешкоди щодо працевлаштування (невпевненість у собі, відсутність навичок проходження співбесіди, особистісні якості тощо).

    Крім того, наявність інвалідності створює особі життєві перешкоди, формує деякі психологічні особливості, які можуть негативно впливати на особистість на етапі її професійного самовизначення і знижувати її і без цього низьку конкурентоспроможність на ринку праці. З іншого боку, частина людей з інвалідністю у намаганні справити позитивне враження на потенційного роботодавця можуть завищувати, перебільшувати свої можливості, соромитися сказати про певні власні обмеження або потребу в умовах праці, що відрізняються від умов праці людей без інвалідності.

    «Толерантне ставлення один до одного під час співбесід, спілкування у колективі – це ще один привід показати свою розсудливість та ввічливість, вміння розуміти проблеми інших та створювати умови для сприятливого мікроклімату у колективі», – підкреслила Оксана Демченко.

    Упродовж порушеної теми Яна Шевченко, начальник відділу взаємодії з роботодавцями, акцентувала увагу присутніх на обов’язку роботодавців щодо дотримання квоти стосовно працевлаштування осіб з інвалідністю та створення для працівників з інвалідністю умов праці з урахуванням медичних рекомендацій.

    Я. Шевченко нагадала hr-менеджерам, що для підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік.

    «Існує негативна сторона питання – це невиконання нормативів робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, в таких випадках роботодавці, які мають право приймати і звільняти з роботи, повинні сплачувати адміністративно-господарські санкції. Сума таких санкцій визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте нею», – роз’яснила Оксана Демченко.

    Олена Єржова, начальник відділу кадрів ТОВ «ДНК Груп», поділилася практичними навичками щодо порядку прийняття осіб з інвалідністю на роботу, облаштування робочих місць, забезпечення умов праці та інших соціально-економічних гарантій, передбачених законодавством.

    В активній дискусії hr-менеджери підприємств обговорили помилки, які найчастіше зустрічаються на підприємствах під час  працевлаштування громадян з інвалідністю, а також отримали низку порад щодо укомплектування вільних робочих місць працівниками з числа людей з інвалідністю та формулу успішної адаптації персоналу.

    Яна Шевченконачальник відділу взаємодії з роботодавцями Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості