СБУ заблокувала діяльність антиукраїнської мережі на Кіровоградщині

  • 25 лист. 2021 14:05
  • 1503
    • Новина СБУ заблокувала діяльність антиукраїнської мережі на Кіровоградщині Ранкове місто. Кропивницький
     
    Служба безпеки України у м. Кропивницькому припинила деструктивну діяльність антиукраїнської мережі, яка під «антивакцинаторськими» гаслами намагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в регіоні. Зловмисники закликали до насильницької зміни конституційного ладу шляхом самостійного провадження державної влади через самопроголошені неконституційні органи.
     
    Лідером вказаної мережі виявилася місцева мешканка - послідовниця відомого «антивакцинатора», нещодавно затриманого СБУ у Львові. Жінка організовувала мітинги, а також систематично поширювала в Інтернеті негативний контент екстремістського спрямування та публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на насильницьке захоплення державної влади.
     
    В ході досудового розслідування встановлено, що зловмисниця вступила у злочинну змову з учасниками громадського руху «Права Людини» та під прикриттям участі у масових заходах у якості «лідера громадської думки», поширювала злочинні заклики до створення власних, незалежних та непідконтрольних державі неконституційних органів влади. 
     
    Свої «гасла» зловмисниця поширювала під час масових зібрань та інших заходів у Кропивницькому та Києві. У тому числі, шляхом підбурювання населення до участі в акціях громадської непокори поблизу центральних органів державної влади.
     
    Оперативники СБУ провели обшуки за місцем проживання так званої «антивакцинаторки». В результаті виявили та вилучили обчислювальну техніку, засоби зв’язку, документальні матеріали, які організатори антиконституційного руху використовували для координації протиправної діяльності, а також отримали доступи до акаунтів в соціальних мережах, поштових скриньок та збережених на них файлів.
     
    Після проведення експертиз особам, причетним до вказаної протиправної діяльності, планується повідомити про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 109 КК України. Стаття 109 (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).