Світові потрібне українське зерно

  • 19 лист. 2021 17:01
  • 567
    • Новина Світові потрібне українське зерно Ранкове місто. Кропивницький
     
    Торгівля допоможе вирішити дилему зернової галузі – нагодувати світ і врятувати клімат, так само як змогла впоратись свого часу з викликами пандемії. Під час першої хвилі пандемії Covid-19 у 2020 році, коли суттєво зросла потреба у постачанні зерна на зовнішні ринки, Україні вдалося уникнути будь-яких експортних обмежень та забезпечити світові ринки зерном. Незважаючи на карантинні перешкоди, логістичні збої та несприятливу погоду, торгівля зерном продовжує зростати.
     
    Про це зазначив заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка на конференції GlobalGrain–2021 у Женеві (Швейцарія). Участь в конференції відбувається в рамках головування у Міжнародній Раді по Зерну.
     
    - Україна, як один із основних експортерів аграрної продукції, вже експортувала на сьогодні 21,9 млн тонн зернових і зернобобових культур. І зробить все для того, щоб і далі бути надійним і передбачуваним постачальником зернових у світі, - відзначив заступник Міністра Тарас Качка.
     
    Зокрема, одним із факторів збільшення торгівлі зерном залишається стійкість споживання пшениці в азіатському регіоні. На цей регіон припадає понад 43% світового імпорту зернових та олійних культур. Так, у 2020 році Україна збільшила експорт кукурудзи до Китаю.
     
    За словами Тараса Качки, у глобальному виробництві зерна був збережений баланс за рахунок високої стійкості торгової системи до зовнішніх чинників. Ситуація на глобальному ринку зерна залишається сталою на противагу іншим ринкам.
     
    Також заступник Міністра акцентував на питаннях кліматичної політики, яка також задає тенденції у розвитку сільського господарства та промисловості.
     
    - Ми маємо захистити планету, скоротити парникові викиди, досягти вуглецевої нейтральності, «озеленити» виробництво. Але так само ми маємо подолати голод на планеті. Як досягти усіх цих цілей одночасно і зберегти баланс, невідомо. Про це йшлося як під час Кліматичного Саміту в Глазго, так і під час Саміту ООН з продовольчих систем. Усі поділяють кліматичні амбіції, проте мають різні погляди на те, як їх досягти, - додав заступник Міністра Тарас Качка.
     
    Довідково
     
    Global Grain Geneva - це найбільша щорічна конференція в Європі, присвячена світовій торгівлі зерном. Захід об'єднує трейдерів, постачальників і покупців зернових та олійних культур. Вже понад 14 років захід збирає понад 1000 учасників з 60 країн світу.