«Бранцю Кремля» журналісту Владиславу Єсипенку призначать стипендію імені Левка Лук’яненка

  • 18 лист. 2021 14:15
  • 461
    • Новина «Бранцю Кремля» журналісту Владиславу Єсипенку призначать стипендію імені Левка Лук’яненка Ранкове місто. Кропивницький
     
    Уряд вніс на розгляд Президента України пропозицію щодо призначення стипендії імені Левка Лук’яненка ще одному «Бранцю Кремля», інформує Урядовий портал.
     
    Кабінет Міністрів України на своєму засіданні, 17 листопада 2021 року, схвалив проект Указу Президента «Про призначення державної стипендії імені Левка Лук’яненка» на виконання Указу Президента України від 7 листопада 2018 року № 417/2018 «Про державні стипендії імені Левка Лук’яненка».
     
    Відтак, Урядом прийнято рішення про схвалення проекту Указу Президента щодо призначення стипендії ім. Левка Лук’яненка ще одному українцю – Владиславу Єсипенку, що незаконно утримується країною-окупантом Російською Федерацією у зв’язку з його громадсько-політичною діяльністю, спрямованою на відстоювання суверенітету та відновлення територіальної цілісності України.
     
    Владислав Єсипенко позаштатний журналіст «Радіо Свобода», що висвітлював соціальну й екологічну проблематику в Криму, був свавільно затриманий 10 березня 2021 року, одразу після проведення акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка. Щодо незаконності та політичної умотивованості арешту Владислава Єсипенка неодноразово висловлювались представники іноземних та українських офіційних інституцій та правозахисних організацій. Він також неодноразово заявляв, що в місці несвободи до нього застосовуються тортури.
     
    Стипендія у розмірі 3-х прожиткових мінімумів виплачуватиметься у період незаконного утримання та протягом одного року після звільнення.
     
    Розроблений Мінреінтеграції і затверджений Урядом проект Указу Президента про призначення стипендій буде передано на розгляд Президенту України. Після остаточного рішення, Мінреінтеграції забезпечить необхідні виплати.
     
    Довідково
     
    Державна стипендія імені Левка Лук’яненка призначається у розмірі трьох прожиткових мінімумів щомісячно для українських громадян, що незаконно затримані та утримуються Російською Федерацією чи окупаційною адміністрацією, яка встановила та здійснює загальний контроль на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях і АР Крим у зв’язку з громадською або політичною діяльністю цих осіб.