На споживчому ринку виявили небезпечну дитячу іграшку

  • 15 лист. 2021 13:10
  • 483
    • Новина На споживчому ринку виявили небезпечну дитячу іграшку Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    До Держпродспоживслужби Кіровоградщини надійшло повідомлення щодо реалізації в Україні небезпечної дитячої іграшки – набору Niceglow Лицар світиться в темряві, виробленої в Китаї.
     
    Під час використання вказаної продукції постраждала дитина із Закарпатської області, яка розкусила неонову паличку із зазначеного набору. Це викликало стрімку алергічну реакцію, наслідками якої міг стати анафілактичний шок. На щастя, батьки дитини вчасно звернулися за медичною допомогою.
    У разі виявлення набору "Niceglow Лицар світиться в темряві" на ринку непродовольчих товарів просимо негайно інформувати управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області:
    за телефоном: (0522) 32 14 58
    за адресою: м.Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, кабінет 402
    на електронну поштову скриньку: incpekcia1@ukr.net
     
    Відповідно до п.34 Технічного регламенту безпечності іграшок, іграшки(у тому числі хімічні речовини, які вони містять) не повинні загрожувати безпеці чи здоров’ю користувачів або третіх осіб, коли вони використовуються за призначенням або з урахуванням передбачуваної поведінки дітей.
    Також усі дитячі іграшки та вироби, що призначені для використання у грі дітьми віком до 14 років, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2018р. №151 "Про затвердження Технічного регламенту безпечності іграшок" повинні бути задекларовані та відповідати технічним вимогам. Зокрема іграшки повинні мати індивідуальну упаковку та містити інформацію про саму іграшку, її виробника або імпортера із зазначенням адреси, торгівельної марки, моделі, номера партії тощо, які складаються згідно з вимогами законодавства про мову.
     
     
    До того ж обов’язково має бути нанесений знак відповідності технічним регламентам на іграшці, прикріпленій до неї етикетці (ярлику) або пакуванні та має бути видимим, розбірливим і незмивним. У разі, коли іграшка дрібна або складається з дрібних частин, знак відповідності технічним регламентам може наноситися на етикетку (ярлик) або супровідну листівку.
     
    На етикетках та в інструкціях, що додаються до іграшки, повинно міститися попередження про можливу небезпеку та ризики заподіяння шкоди, пов’язані із використанням таких іграшок, та способи запобігання їх виникненню, має додаватися інструкція з експлуатації чи правила гри (наприклад, схеми складання тощо), а також спосіб обробки такої іграшки (миття, чищення, дезінфекція) та їх утилізації в разі потреби. Іграшки повинні відповідати вимогам щодо безпечності протягом передбаченого строку їх використання.
     
    Інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби
    в Кіровоградській області