У Кропивницькому розгорнули виставку, присвячену пам’яті Сергія Шаповалова (ФОТО)

  • 12 лист. 2021 17:43
  • 1037
    • Новина У Кропивницькому розгорнули виставку, присвячену пам’яті Сергія Шаповалова (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    12 листопада 2021 року в КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради» розгорнуто експозицію, присвячену пам’яті заслуженого художника України Сергія Шаповалова (15.05.1943-4.11.2021).
     
    4 листопада 2021 року завершилося земне життя непересічної особистості, яскравого митця, талановитого художника, заслуженого художника України Сергія Гавриловича Шаповалова. 
     
     
    Шаповалов Сергій Гаврилович народився 15 травня 1943 року в с. Інгуло - Кам’янка Новгородківського району Кіровоградської області. У 1962 році закінчив Олександрійське педагогічне училище. В 1968 році вступив до Київського державного художнього інституту. Після закінчення навчання був направлений на роботу в Кіровоградські художньо-виробничі майстерні на посаду живописця. Член Національної спілки художників України, лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства ім. Олександра Осмьоркіна за 2006 рік в номінації «Національна традиція». Указом Президента України № 919 від 10 жовтня 2008 року С.Г. Шаповалову було присвоєне почесне звання «Заслужений художник України». За високий рівень професійної майстерності, вагомий внесок у розвиток та пропагування образотворчого мистецтва Сергій Гаврилович був нагороджений численними відзнаками Міністерства культури України, Національної спілки художників України та ін. 
    Свою творчу діяльність С.Г. Шаповалов почав у 1986 році. 
     
     
    Сергій Гаврилович був учасником багатьох міських, обласних, республіканських та зарубіжних виставок («Нью-Йорк. Інтер-Експо 2002» (США), Берлін (Німеччина) та ін.). 
     
    У 2004 році відбулася персональна виставка художника в м. Гвадалахара (Іспанія). Учасник Всеукраїнської художньої виставки «Мальовнича Україна» 2007, 2018. У 2010 році в Національному музеї Тараса Шевченка м. Києва було відкрито персональну виставку живопису «Розквітай, Україно!». Роботи Сергія Шаповалова зберігаються в музеях та приватних збірках України, Іспанії, США, Ізраїлю та ін. Значна частина творів митця була закуплена Міністерством культури України.
     
     
    Кіровоградською обласною державною телерадіокомпанією були відзняті короткометражні фільми про життєвий і творчий шлях Сергія Гавриловича Шаповалова: перший фільм демонструвався на каналі УТ - 1 у 90-х роках ХХ ст. (автор В. І. Лісняк, режисер Л. Ю. Євдокимова), другий - у 2007 році «В акордах фарб моїх», (автор ідеї – Н. В. Бондаренко, режисер М.К. Горохов). В 2008 році було створено телевізійну авторську програму В.І.Лісняк «Дар Божий» про персональну виставку Сергія Шаповалова «Польове розмаїття» в Кіровоградському обласному художньому музеї (Музеї мистецтв). 2012-го в нашому музеї було презентовано документальний короткометражний фільм «Творчий портрет художника Сергія Шаповалова» із циклу «Вашим пензлем водила любов» (автор Ольга Репкіна, куратор та режисер Л.І.Френчко). Видавництвом «МАВІК» у 2007 році було видано альбом «Сергей Шаповалов».
     
     
    Досить плідною була співпраця митця з Музеєм мистецтв, це участь у тематичних виставкових проєктах, усіх Великодніх Благодійних Аукціонах, пленерах та відкритті численних персональних виставок.
     
    Останнім часом Сергій Гаврилович важко хворів… 
     
    В експозиції, що відкрита в стінах Музею мистецтв у ці дні, представлено декілька картин Сергія Шаповалова з зібрання Музею мистецтв. Також тут експонується портрет Сергія Гавриловича, написаний його братом, яскравим талановитим художником Анатолієм Шаповаловим.  
     
    Сьогодні Сергія Гавриловича немає серед нас, проте є пам'ять про непересічну, видатну людину, яскраву особистість та митця, є величезна творча спадщина художника, життя якого було сповнене самовідданої творчої праці, яскравих емоцій та барв, які він втілив у своїх роботах та заповів усім нам.