У Кропивницькому триває суд по справі Центрального скверу

  • 8 лист. 2021 17:13
  • 1850
    • Новина У Кропивницькому триває суд по справі Центрального скверу Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 8 листопада 2021 року, у Ленінському суді відбулося друге засідання по справі Центрального скверу у Кропивницькому. На засідання прийшли журналісти та активісти, які хочуть захистити зелені насадження у центрі міста. Мова йдеться про Центральний сквер, який міська влада хоче передати в оренду Макдональдсу.
     
    Правозахисниця Олена Резніченко, яка представляє інтереси громади, позивається до Кропивницької міської ради про визнання недійсним  договору оренди, який завдає шкоди немайновим правам фізичної особи. Третьою стороною по справі являється ТОВ "Укрсфера". Суддя - Валерій Драний.
     
     
    Як повідомила представниця товариства адвокатка Вікторія Малиновська, ТОВ "Укрсфера" не отримувало електронною поштою ані ухвали про відкриття справи, ані самої позивної заяви. Тому представники товариства не могли підготуватися до першого судового засідання і надати свої пояснення. Лише після нього, 28 вересня, ТОВ "Укрсфера" отримало сканкопію позивної заяви.
     
    До матеріалів справи долучили роз’яснення чинного законодавства від Управління земельних відносин та охорони навколишного природнього середовища, а також Управління містобудування та архітектури, запит на який подала міська рада. Хоча це не є в їхній компетенції, як зазначає юристка Олена Резніченко.
     
     
    Тож сьогодні дебатів та виступів від сторін не було, пройшло лише підготовче засідання, а наступне призначили на 8 грудня, на 14 30.
     
     
     
     
    Як прокоментувала ситуацію по забудові скверу юристка Олена Резніченко:
     
    - У Генеральному плані м. Кропивницький Центральний сквер значиться як зона рекреаційного призначення, тобто "зелена зона". Та відповідач (міська рада) посилається на земельний кадастр, згідно з яким це земля житлової і громадської забудови. Але ж земельний кадастр не є установчим документом. Фальшиві свідчення були внесені на підставі договору, який я оскаржую. Тому є єдиний шлях - розірвати договір з орендарем. Цей договір був укладений міською радою ще у 2004 році, порушуючи норми законодавства.
    Тож я подаю позов про порушення моїх екологічних прав! - наголосила правозахисниця.
     
    Виникає запитання: То хто ж змінив цільове призначення ділянки - Центрального скверу? 
     
     
     
    Поки триває суд, у Центральному сквері підрядник вже проводить підготовчі роботи, адже в цей же день у Центральному сквері розпочались роботи по спилюванню дерев, що ростуть над підвалами. Мова йдеться про два дерева, які підлягають видаленню після обстеження їх комісією. 
     
    Під час робіт одна з великих гілок впала на паркан і проломила його.  
     
     
     
    Довідка
     
    Відповідно до статті 50 Земельного кодексу України (далі – Кодекс) до земель рекреаційного призначення належать землі, які використовуються для організації відпочинку населення, туризму та проведення спортивних заходів.
     
    Норма статті 51 Кодексу визначає, що до земель рекреаційного призначення належать земельні ділянки зелених зон і зелених насаджень міст та інших населених пунктів, навчально-туристських та екологічних стежок, маркованих трас, земельні ділянки, зайняті територіями будинків відпочинку, пансіонатів, об’єктів фізичної культури і спорту, туристичних баз, кемпінгів, яхт-клубів, стаціонарних і наметових туристично-оздоровчих таборів, будинків рибалок і мисливців, дитячих туристичних станцій, дитячих та спортивних таборів, інших аналогічних об’єктів, а також земельні ділянки, надані для дачного будівництва і спорудження інших об’єктів стаціонарної рекреації.
     
    Частина перша статті 52 Кодексу передбачає, що землі рекреаційного призначення можуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності.
     
    На землях рекреаційного призначення забороняється діяльність, що перешкоджає або може перешкоджати використанню їх за призначенням, а також негативно впливає або може вплинути на природний стан цих земель (частина третя статті 52 Кодексу).
     
    Порядок використання земель рекреаційного призначення визначається законом.