"Скіфське золото" повертається в Україну

  • 27 жовт. 2021 11:10
  • 541
    • Новина «Скіфське золото» повертається в Україну Ранкове місто. Кропивницький
     
    Артефакти української виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» незабаром повернуться в Україну, інформує Урядовий портал.
     
    26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення повернути експонати виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» на територію суверенної держави Україна. Таким чином колекція, яку ще до тимчасової окупації Криму Російською Федерацією вивезли на виставку в музей Алларда Пірсона в Амстердамі, нарешті повернеться в Україну. Міністерство юстиції України, Міністерство культури та інформаційної політики та Міністерство закордонних справ доклали максимум зусиль, щоб отримати позитивне для України рішення.
     
    На артефакти української виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» претендувала країна-окупант. Україна виступила проти незаконної передачі права власності до Російської Федерації. Апеляційний суд Амстердама підтримав позицію України і тим самим підтвердив, що колекція з понад 565 предметів належить державі Україна та є її культурною спадщиною.
     
    - Дякуємо суддям, які ухвалили справедливе рішення! Дякуємо всім, хто був залучений до судового процесу, хто слідкував за справою та підтримував українську сторону! Це наша спільна перемога! «Скіфське золото» незабаром повернеться в Україну, де йому і місце!, - заявила заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць.
     
    Нагадаємо, 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.
     
    28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду. Боротьба у апеляційному суді була тривалою і запеклою. 28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив клопотання України про відведення судді у зв’язку з підтвердженням його зв’язку з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість.
     
    Наступною проміжною процесуальною перемогою України стало призначення та проведення 22 квітня 2021 року усних слухань по справі, хоча протилежна сторона заперечувала проти цього. В ході усних слухань Україні була надана можливість повернутися до питання застосовності положень Конвенції ЮНЕСКО під час розгляду справи по суті.
     
    Україна чекала на рішення Апеляційного суду Амстердама 14 вересня 2021 року, проте слухання перенесли на 26 жовтня.