Що таке COVID-сертифікат

  • 26 жовт. 2021 10:15
  • 434
    • Новина Що таке COVID-сертифікат Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кіровоградській ОДА розповіли про COVID-сертифікат та міжнародне свідоцтво про вакцинацію.
      
    Під час брифінгу у Кіровоградській ОДА головна санлікарка області Надія Оперчук дала роз’яснення про COVID-сертифікат та міжнародне свідоцтво про вакцинацію: різниця між документами та як їх використовувати.  
     
    Як відомо, українців не пускають в транспорт міжобласного сполучення без підтвердження щеплення в формі COVID-сертифіката або Міжнародного свідоцтва про вакцинацію, або без негативного ПЛР/антиген тесту. 
     
    - Міжнародне свідоцтво про вакцинацію - це паперовий документ, який ви можете отримати у лікаря, що проводив вам щеплення, чи у свого сімейного лікаря, після проходження повного курсу вакцинації проти COVID-19. У свідоцтві зазначено назву вакцини, її виробника, номер серії, кількість отриманих доз та дату щеплення. Документ підписує лікар і засвідчує печаткою медичний заклад. Підставою для видачі Міжнародного свідоцтва про вакцинацію є повний курс вакцинації. Термін дії - 365 днів, - пояснила Надія Оперчук.   
     
    Вона додала, що COVID-сертифікат - це захищений документ у телефоні, на папері чи на іншому носії, який можна завантажити через Портал електронних послуг Дія або в мобільному додатку “Дія”. Його можна сформувати після отримання однієї або двох доз вакцини, і тому існує:    
    “Жовтий” СOVID-сертифікат - підтверджує  факт отримання 1-ї дози щеплення і діє 120 календарних днів від цієї дати  
    “Зелений” COVID-сертифікат - підтверджує факт отримання повної вакцинації і діє 365 календарних днів від дати останнього щеплення. Повна вакцинація може складатись з однієї дози однодозної вакцини Janssen та двух доз дводозних вакцин: Comirnaty/Pfizer, AstraZeneca/Covishield, Spikevax/Moderna, CoronoVac.  
     
    COVID-сертифікати можуть бути як внутрішніми, так і міжнародними.   
    Внутрішні, відповідно до назви, діють тільки в Україні. Міжнародні є чинними як всередині країни, так і за кордоном. В Україні ж - внутрішнім та міжнародним COVID-сертифікатом можна користуватися рівноправно.
    Але, щоб користуватися міжнародним, потрібно мати при собі також паспортний документ.