Ціни на відпочинок в Бердянську і Кирилівці в 2022 році можуть знизитися (ВІДЕО)

  • 25 жовт. 2021 13:48
  • 610
    • Новина Ціни на відпочинок в Бердянську і Кирилівці в 2022 році можуть знизитися (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький

    У сезоні 2022 відпочинок в Бердянську і Кирилівці може істотно подешевшати. Експерти прогнозують, що через обстановку з медузами ціни на відпочинок на популярних азовських курортах можуть впасти на 20% і більше, пише Голос Запоріжжя.

    Такі перспективи на майбутнє літо озвучив засновник і головний редактор відомого туристичного проєкту «Кирилівка.Укр» Євген Смєльчаков.

    На думку експерта, все буде залежати від подальшого розвитку ситуації з медузами, оскільки в минулому сезоні саме через нашестя стрекаючих Бердянськ і Кирилівка позбулися значної частини відпочивальників. Як відомо, збільшення їх чисельності в Азовському морі пов'язане з підвищенням його солоності, яке, в свою чергу, викликане нестачею скидання річкової прісної води в море.

    Отже, відсутність рясних опадів, здатних опріснить воду в морі, а також холодної зими, яка б посприяла промерзанню Азова, приведуть до того, що популяція медуз не тільки не зменшиться, але може і зрости. І в таких умовах готельєри змушені будуть знижувати цінову планку.

    Олександр Мостовий, аналітик медіа-проєкту Berd.UA, в коментарі виданню mrpl.city так пояснює можливий хід подій:

    «Згідно з нашими прогнозами, з великою ймовірністю зниження цін на курортах Азовського моря почнеться не відразу на початку 2022 року, а приблизно з травня-червня , коли всім власникам житла стане очевидно, що клієнт за торішньою ціною не готовий їхати на відпочинок. Більшість готельєрів звикли до того, що ціни можуть тільки зростати, і не знають, як поводитися у кризовій обстановці. В середньому, за підсумком сезону-2022, ми очікуємо медіанне падіння цін на проживання на основних курортах Азовського моря приблизно на 20-50%. У когось більше - хто не встиг адаптуватися до нової реальності - у когось менше. І зрозуміло, згідно з нашим прогнозом, рівень падіння цін буде обернено пропорційний рівню організації альтернативного дозвілля для туриста в конкретному готелі».

    До того ж, слід взяти до уваги, що не всі курорти на азовському узбережжі страждали від масових атак медуз. Так, наприклад, на Білосарайській косі і в Мелекіному, які межують з гирлами річок, а також в Урзуфі, розташованому на березі Таганрозької затоки, не було такої гострої проблеми. Значно менше відчувалася вона і в Приморську. Тобто, ці курорти хоча і поступаються Бердянську і Кирилівці за кількістю комфортного житла та рівнем розвитку інфраструктури, зокрема розважальної, але цілком можуть скласти їм конкуренцію. І, можливо, «переманять» частину відпочивальників, особливо з огляду на їх бюджетність у порівнянні з Бердянськом та Кирилівкою.

    Також відзначимо, що на чорноморському узбережжі України вірогідний розвиток повністю аналогічної тенденції, тільки з запізненням на 1 рік:

    «На жаль, цього літа, враховуючи кількість дзвінків і звернень через соціальні медіа, значна кількість власників готелів (Залізного порту - прим. ред.) переписували цінники у бік підвищення мало не щодня. Тому можна констатувати факт, що наступного року рівень хейта в соціальних мережах в сторону нашого курорту може перевершити горезвісну Кирилівку», - коментує ситуацію літа-2021 представник профільного проекту zhelezniy.com, присвяченому курортам Залізний Порт та Скадовськ, Олександр Земляков.

    Таким чином, навіть якщо на початку курортного сезону в Бердянську і в Кирилівці спробують утримувати високі цінники, в липні їх, ймовірно, все ж будуть опускати до таких цін, при яких люди готові будуть закривати очі на медуз. У той час, як на курортах Чорного моря в Україні в 2022 році слід очікувати ситуацію подібну до азовських рекреацій роком раніше.