Укрпошта випустила поштову марку із зображенням судна на підводних крилах «Восход»

  • 22 жовт. 2021 14:05
  • 475
    • Новина Укрпошта випустила поштову марку із зображенням судна на підводних крилах «Восход» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Укрпошта випустила поштові марки із зображенням судна на підводних крилах та першого українського трактора.
     
    22 жовтня Укрпошта ввела в обіг марки «Пасажирське судно на підводних  крилах «Восход» та «Трактор «Запорожець». Вони продовжать серію українських поштових марок, присвячених техніці, яка є однією із  найпопулярніших серед колекціонерів усього світу.
     
     
    Поштову марку «Пасажирське судно на підводних крилах «Восход» представляє судно проєкту 352, яке вироблялося на Феодосійському суднобудівному заводі «Море» (АР Крим). Раніше цей теплохід був звичайним водним транспортом по Дніпру та у Дніпровсько-Бузькому лимані. До початку 1990 р. було  побудовано понад 150 суден. Теплоходи поставлялися до 18 країн світу і частина суден досі ходять у Греції, Таїланді й Канаді.
     
    Випуск поштової марки «Трактор «Запорожець» присвячений столітньому ювілею першого випущеного в Україні серійного триколісного трактора. У 1921 р. було випущено дослідний зразок, а серійне виробництво розпочалося у 1923  р. на заводі «Червоний прогрес» (м. Великий Токмак, Запорізька обл.). 
    На той  час трактор «Запорожець» був одним з найкращих – мав просту конструкцію, працював на дешевій нафті будь-якої якості й відремонтувати  його могли навіть у сільській кузні. До 1926 р. загалом було випущено понад 500 тягачів. Деякі екземпляри «Запорожців» пропрацювали по тридцять  і більше років.
     
    Поштові марки «Трактор «Запорожець» та «Пасажирське судно на підводних  крилах «Восход», конверти та картки до них створив художник Валерій  Руденко.
     
    Номінальна вартість кожної поштової марки - V (10,50 грн), наклад - по 130 тис. примірників кожна.
    Придбати нові поштові марки можна у відділеннях Укрпошти та у поштовому маркеті на сайті Укрпошти.
     
    Пресслужба АТ "Укрпошта"