У Кропивницькому представили досвід тернопільських шкіл

  • 21 жовт. 2021 17:00
  • 1016
    • Новина У Кропивницькому представили досвід тернопільських шкіл Ранкове місто. Кропивницький
     
    ГО "Батьківська рада Кропивницького" ініціювала зустріч з Управлінням освіти Кропивницької міської ради, представниками депутатського корпусу, директорами шкіл та представниками батьківського комітету для представлення нового досвіду і впроваджень у тернопільських середніх школах. На круглому столі були присутні секретар міської ради Олег Колюка, начальниця Управління освіти міської ради Лариса Костенко, депутатки міської ради Валентина Яремчук та Ольга Ковальова-Алокілі, а також директори місцевих шкіл та батьки кропивницьких учнів.
     
     
    Голові ГО "Батьківська рада Кропивницького" Олені Бринзі довелось побувати у Тернополі і познайомитись з нововведеннями, які практикуються у тамтешніх школах. 
     
    - Напрацювання в школах Тернополя нас вразили. Хотілося б реалізувати такі нововведення і у нашому місті. Думаю, що ця зустріч стане гарним стартом до якісних змін у кропивницьких школах. 
    Основні зміни починаються з фінансової автономії шкіл, під час яких розширяються повноваження їхніх керівників. 
     
    Співзасновниця ГО "Батьківська рада Кропивницького" і юристка Євгенія Захарченко презентувала нововведення для аудиторії:   
     
    - Чому ми обрали саме Тернопіль? Тернопіль дуже схожий на Кропивницький: і по бюджету, по можливостях, і по кількості населення, і по кількості шкіл. У 2005 році міська рада прийняла рішення про фінансову автономію для середніх шкіл. Коли школи розпоряджаються коштами, вони звертаються до управління освіти на партнерських засадах, а не як підлеглі.
     
    В тернопільських школах введено додаткове преміювання вчителів, вихователів і кухарів дошкільних навчальних закладів за рахунок бюджетних трансферних угод, адже у тернопільських закладах навчаються діти, які мешкають у прилеглих громадах. Тож ті громади повинні перераховувати свої кошти на навчання цих дітей. Відтепер голови територіальних громад  сплачують гроші школам Тернополя.
     
    Школи самі розпоряджаються коштами, суми яких менше 100 тисяч, економлячи таким чином ресурси і час. За рахунок зекономлених грошей виплачують 13-ті зарплати педагогічним і технічним працівникам шкіл. 
    Навчальні заклади  і самі заробляють гроші, а за них, наприклад, організовують як гуртки уроки францюзької і іспанської мов. Кошти йдуть також і на надбавки бухгалтерам, які займаються тендерними закупівлями, і директорам за понаднормове навантаження.
     
    Радикальні зміни торкнулися і системи харчування в школах. Директори шкіл віддали харчоблоки у аренду ФОПам, які готують страви для учнів, договір укладається на один рік. На ФОПах лежить відповідальність за персонал, за закупівлю харчів, за дотримання усіх вимог, але під пильним наглядом дирекції. ФОПи зацікавлені у продажу обідів, адже вони несуть збитки у разі нереалізації своїх страв. ФОПи намагаються максимально приготувати якісні сніданки та обіди. Вартість таких страв не набагато перевищує звичайні шкільні обіди.
     
    Передбачений у їдальні і шкільний буфет, як правило, там продають те, що можна безпечно вживати дітям: страви без майонезу або напої без газу. 
     
    З 2019 року у тернопільських школах впровадили проєкт "Питні фонтанчики", фонтанчики для середньої і старшої школи встановлюють біля рукомийників або недалеко від їдальні. Обслуговують фонтанчики коштом з міського бюджету. 
     
    Місцеві депутати виділили гроші на встановлення камер відеоспостереження в усіх тернопільських школах, таке нововведення попереджає крадіжки цінних речей та техніки зі шкіл.
    А в одній із шкіл навіть обладнали міні-студію.
     
     
    Щодо камер Лариса Костенко розповіла, що 37 шкіл у Кропивницькому вже обладнані відеокамерами, які були закуплені коштом міського бюджету. Тобто у нашому місті вже реалізовується програма "Безпечне місто", куди входять і навчальні заклади. Десять закладів у обласному центрі вже працюють автономно і їхні вчителі отримують 50 % надбавки до зарплатні. 
     
    Якщо питні фонтанчики, відеокамери і додаткові гуртки не викликали у аудиторії заперечень, то питання системи харчування у навчальних закладах викликало жваву дискусію.
     
    З приводу харчування Лариса Давидівна зауважила, що останні роки багато шкіл було обладнано новими харчоблоками, тому передавати їх у аренду ФОПам  - необачно. Більшість директорів шкіл висловились проти того, аби надавати можливість ФОПам готувати обіди для учнів, адже для них це просто бізнес, і не завжди смачна їжа є корисною.
    А директорці 32-ї школи Анні Ніжніковій сподобалась така ініціатива і вона готова надати один з харчоблоків закладу у аренду підприємцям. 
     
    Директор ліцею "Сокіл" підняв проблему нестачі фахівців, таких як бухгалтер, адже гарний спеціаліст не піде на маленьку ставку працювати у школу. Виявилось, що і молоді кухарі не підуть працювати до шкільних їдалень на ставку у 4 800.
     
     
    Присутні на круглому столі порушили питання і виховання у дітей смаку і звичок правильного харчування, адже діти надають перевагу хот-догам, а не кашам і овочам. В першу чергу привиття здорових звичок харчування лежить на батьках і сім’ї, а школа вже продовжує цю роботу. Усім відомо, що в останні роки діти почали хворіти на кишкові захворювання і ожиріння.
     
    Тож наприкінці круглого столу вирішили створити робочу групу при міській раді, яка би розроблювала дорожню карту реформ у школі.