Націоналісти з Кропивниччини долучилися до Маршу УПА у столиці (ФОТО)

  • 15 жовт. 2021 10:15
  • 1889
    • Новина Націоналісти з Кропивниччини долучилися до Маршу УПА у столиці (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Учора, 14 жовтня, у Києві пройшов велелюдний марш на честь Захисника України та до 79-ї річниці з дня створення Української повстанської армії. У ході взяли участь націоналісти, військові та патріоти з усієї України. 
     
    На марш УПА приїхала і Кропивницька обласна організація ВО "Свобода", націоналісти з Кропивниччини несли центральними вулицями Києва величезний державний прапор.
     
     
     
     
    Пройшовшись по Хрещатику, колона рушила на вулицю Інститутську, де чинився спротив режиму Януковича.  Націоналісти вшанували хвилиною мовчання Небесну сотню - учасників Революції Гідності, які загинули під час розстрілів у лютому 2014 року.
     
     
     
     
     
     
    Цьогоріч до ходи долучилися і білоруси, які чинять спротив чинній владі. В колоні можна було помітити подвійний прапор - український і білоруській національні стяги, зшиті воєдино, які символізують спільні прагнення двох слов’янських народів до свободи і незалежності від московського впливу.
     
    Деяким сябрам довелося таємно перетинати кордон між Білорусією і Україною, щоби не бути покараним за спротив лукашенківському режиму.
     
    Як розповідає білорус Сергій: "Мені довелося залишити свою сім’ю і тікати з власної країни через те, що мене назвали "изменщиком Родине" через страйк на заводі. Я 25 років пропрацював на підприємстві, а тепер змушений тікати в Україну через переслідування".
     
     
    Під час ходи молодь запалила фаєри червоного і чорного кольорів, які уособлюють собою упівський прапор, з яким українські вояки боролися за становлення Вкраїнської держави.
     
     
     
    Довідка
     
    Українська повстанська армія (УПА) — військово-політичне формування, що діяло в Україні протягом 1942—1956 років, озброєне крило ОУНР.
     
    Головною метою створення УПА стало об'єднання розрізнених збройних груп націоналістів під керівництвом ОУН(б). Офіційною датою створення УПА вважається 14 жовтня 1942 року, коли польовий командир Сергій Качинський (псевдо «Остап») сформував перший відділ УПА в місті Сарни, хоча деякі історики вважають цю дату умовно пропагандистською та переносять період заснування приблизно на пів року вперед. У 1943 році загони ОУН(б) почали офіційно іменуватися «Українською повстанською армією». Ряди УПА поповнювалася за рахунок добровольців з числа ідейних націоналістів, перебіжчиків з допоміжної поліції, дезертирів з Червоної Армії.
     
    З самого початку свого існування УПА воювала на три фронти: з військами Третього Рейху та його союзниками, польським Рухом опору (Армією Крайовою, Армією Людовою) та радянськими партизанами. З поверненням радянського режиму на західноукраїнські землі УПА ще кілька років змогла чинити активний спротив каральним загонам НКВС. УПА діяла до 1954 року, коли активні її дії припинилися. Окремі осередки спротиву продовжувались впродовж 1950-1960-х років. З травня по листопад 1943 року Головним Командиром УПА був Дмитро Клячківський, з 1944 по 1950 рік — генерал Роман Шухевич, з 1950 по 1954 рік — Василь Кук.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    На бульварі Тараса Шевченка на постаменті, де колись стояв істукан Леніна, зараз возвеличується золотий тризуб. Повалення свободівцями пам’ятника вождю у грудні 2013 року дало поштовх "ленінопаду" по всій Україні.