ГРВІ та грип і Covid-19. Що робити кропивничанам?

  • 11 жовт. 2021 09:15
  • 587
    • Новина ГРВІ та грип і Covid-19. Що робити кропивничанам? Ранкове місто. Кропивницький
     
    У 113 жителів Кіровоградщини протягом вересня виявили штам коронавірусу «Дельта». На цьому наголосила головна державна санітарна лікарка області Надія Оперчук під час чергової лекції-консультації «Академії здоров’я».
     
    Нагадаємо, що проєкт «Академія здоров’я» бібліотека започаткувала цього року спільно з Кіровоградським обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
     
    «Серед цих людей 110 – дорослі, 3 – діти, з них лише 9 осіб мають історію подорожей. Усі інші – це місцеве зараження», - розповіла Надія Оперчук.
     
    Ситуація ускладнюється через збіг з початком епідсезону гострих респіраторних вірусних захворювань та грипу. Як визнало МОЗ України, з 4 жовтня, тобто з 40 тижня цього року по 20 тиждень наступного, по всій території України триватиме епідсезон захворюваності на ГРВІ та грип.
     
    Минулого епідсезону коронавірус домінував над іншими ГРВІ. Статистика показала, що в України на ГРВІ та грип перехворіло 17,4 відсотка населення, відповідно на Кіровоградщині – 13,9 відсотка. Третина з тих, хто перехворів, - це діти та підлітки.
     
    Головна санітарна лікарка області наголосила, що вакцинація - єдиний надійний метод боротьби з інфекційними захворюваннями. Щеплення проводять на початку епідсезону, імунітет виробляється за два тижні і тримається 9-12 місяців. Але традиційно українці не поспішали захистити себе від грипу та ГРВІ. В Україні минулого епідсезону проти грипу вакцинувалися тільки 196 688 людей, тобто пів відсотка усього населення України. На Кіровоградщині це зробили лише 1598 осіб.
     
    Що стосується коронавірусної хвороби, Надія Оперчук нагадала, що минулого року область не переходила з помаранчевої у червону карантинну зону, хоча вакцинації проти даного захворювання тоді ще не було. Протистояти розповсюдженню вірусу вдавалося завдяки тому, що в організованих колективах, де реєстрували ковід, своєчасно проводили суцільну дезінфекцію.
     
    Головна санітарна лікарка області звернула увагу на те, що сьогодні, якщо людина вакцинована, вона не йде на самоізоляцію. Проте наголосила на необхідності виконувати усі протиепідемічні заходи: носити маски, дотримуватися соціальної дистанції, мити руки, тощо.
     
    А як тоді проводити планові щеплення та вакцинуватися проти Covid-19?
     
    «Вакцинація проти Covid -19 може бути проведена через 14 днів після отримання вакцинації проти інших інфекційних хвороб», - розповіла головна санітарна лікарка області.
     
    До груп медичного ризику, яким рекомендовано проводити щеплення проти грипу за медичними показаннями, відносяться:
     
    особи, які перебувають в спеціалізованих колективах: інтернатах, будинках дитини та будинках для осіб похилого віку;
     
    люди віком понад 60 років;
     
    особи з хронічними захворюваннями органів дихання, серцево-судинної, ендокринної системи, порушення обміну речовин, цукровий діабет, ожиріння, тощо.
     
    До груп епідемічного ризику відносяться:
     
    • персонал медичних закладів, лабораторій;
    • діти та персонал закладів освіти;
    • робітники сфери послуг, торгівлі, транспорту;
    • вагітні;
    • особовий склад служб і відомств, які можуть бути задіяні до ліквідації епідемій.
     
    - Люди повинні розуміти, що поєднання грипу з коронавірусом буде дуже тяжкиv, - зазначила Надія Оперчук.
     
    Вона додала, що в Україні вже зареєстрована і ввезена чотирьохвалентна інактивована вакцина виробництва Кореї. Ще дві вакцини, виробництва Франції і Нідерландів, перебувають на лабораторному контролі якості.
     
    Лариса Семенова, 
    відділ соціокультурної діяльності 
    ОУНБ імені Дмитра Чижевського