Кіровоградщина: Як митці нашого краю відзначають День художника? (ФОТО)

  • 8 жовт. 2021 16:00
  • 1282
    • Новина Кіровоградщина: Як митці нашого краю відзначають День художника? (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому напередодні Дня художника до Музею мистецтв на відкриття виставки "Яскравий світ творчості" завітали митці, місцеві чиновники, студенти мистецького факультету педагогічного університету, поети, журналісти та любителі живопису. Виставка презентує усе розмаїття стилів, напрямків, технік творчої палітри митців Кіровоградщини.
     
     
     
    В експозиції представлені роботи місцевих художників: Андрія Хвороста, Михайла Надєждіна, Андрія Надєждіна, Валерія Давидова, Сергія та Анатолія Шаповалових, Анатолія Кімнатного, Фелікса Полянського, Ігоря Смичека та інших талановитих живописців.
     
    Багато теплих слів і вітань пролунало на честь майстрів пензлю від голови обласної організації Національної спілки художників України Андрія Хвороста, заступника голови обласної ради Дмитра Лінька, представниці департаменту культури і туризму Олени Трибуцької, Віталія Останнього, голів громадської ради Тиграна Хачатряна, Анатолія Войного та Олександра Гавриленка, власника галереї "Єлисаветград" та мецената Миколи Цуканова.
     
     
    До гостей звернулася директорка Музею мистецтв Тетяна Ткаченко:
     
    - Друзі, до Дня художника ми відкриваємо художній проєкт. Традиційно ми представляємо найкращі полотна, створені нашими художниками-земляками, уродженцями Степової Еллади. Кіровоградщина - найталановитіший край, який має багатий творчий потенціал. З кожним роком все більше і більше молодих митців вливається в ряди художників, і ми маємо можливість презентувати їхню творчість. 
     
    Як облдержадміністрація підтримує митців області, розповів  начальник управління комунікацій з громадськістю ОДА Віталій Останній: 
     
    - На художниках і митцях лежить велика відповідальність перед суспільством, адже ті картини, якими ми насолоджуємось, несуть в собі світосприйняття і переживання майстра і людина зчитує енергію і переживання автора. На днях у громадському офісі були представлені твори кропивницького художника Анатолія Кімнатного. До того ж нещодавно був затверджений до друку великий презентаційний фотоальбом художників Кіровоградщини "Барви степу".
     
     
    Передав вітання художникам степового краю від вірменської спільноти і Тигран Хачатрян та вручив директорці Музею мистецтв Тетяні Олександрівні квіти у кольорах вірменського державного прапору. 
     
     
    До спільноти художників звернувся директор Кропивницького інституту Університету сучасних знань, заслужений працівник освіти, професор, доктор наук Ігор Добрянський:
     
    - Художники - це не просто талановиті люди, це обдаровані особи. Американці підрахували, що із ста людей співаками можуть бути вісім людей, композиторами, музикантами - п’ять, бізнесменами - три, і художником - лише один. Це окреме сприйняття дійсності, сприйняття свого его в соціумі, відображення на мистецьких полотнах того, що є у людей і у суспільстві.
     
    Ігор Добрянський побажав художникам бути у всьому на висоті та процитував Ліну Костенко:
     
    "...Дуже дивний пейзаж: косяками ідуть таланти.
    Сьоме небо своє пригинає собі суєта.
    При майстрах якось легше. Вони - як Атланти.
    Держать небо на плечах. Тому і є висота".
     
     
    Кропивницький меценат Микола Цуканов підняв питання розвитку та підтримки культури та мистецтва в Україні. 
     
    - Майстри пензлю, створюючи свої картини, роблять великий внесок у культуру, тому влада у свою чергу теж має більше підтримувати художників та митців, надавати можливість музеям і галереям проводити аукціони, розширювати їхні можливості.
    Мистецтво і живопис перебуває у тому ж стані, що і українська економіка, адже немає попиту на живопис, не проводяться аукціони, тому влада має докласти усих зусиль, аби закуповувати у живописців їхні роботи.
     
     
    До присутніх звернувся Андрій Хворост: "Традиційно художники нашого краю відзначають своє свято, виїжджаючи на пленер, адже природа і спілкування надихає на творчість".
     
    На згадку гості заходу та працівники музею сфотографувались з кропивницькими художниками та поруч з картинами, які найбільш припали до душі.