Чи зараховується період навчання у вишах до страхового стажу?

  • 6 жовт. 2021 12:37
  • 483
    • Новина Чи зараховується період навчання у вишах до страхового стажу? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, як стаж роботи, зараховується до 2004 року.
     
    У молоді та й не тільки виникає багато запитань стосовно трудового стажу у період навчання у вузах та ПТНЗ  — зараховується він чи ні, і як саме.
    Роз'яснення з цього приводу надає Лариса Прохоренко, заступник начальника управління – начальник відділу методології та організації роботи з обслуговування громадян управління обслуговування головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області.
     
    - До 1 січня 2004 року згідно зі статтею 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується навчання у вищих і середніх спеціальних  навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі, за умови навчання за денною формою навчання.
     
    Якщо відсутній запис у трудовій (наприклад: відсутній запис про завершення навчання, не вказано номер наказу тощо), а диплом втрачено, то не варто хвилюватися, далі 
    Лариса Прохоренко заспокоює:
     
    -  Пунктом 8 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України та Міністерства соціального захисту населення України від 12.08.1993 р. № 637, передбачено, що час навчання у вищих і середніх спеціальних  навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвом, а також довідкою та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання. За відсутності в документах таких відомостей для підтвердження часу навчання приймаються довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.
     
    Фахівчиня обласного пенсійного фонду наголошує, що час навчання в навчальних закладах після 1 січня 2004 року (якщо особа не працювала) до страхового стажу не зараховується, оскільки наразі студенти не підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.