На Кіровоградщині судитимуть колишнього керівника кар’єру за незаконне видобування гнейсу

  • 6 жовт. 2021 09:05
  • 484
    • Новина На Кіровоградщині судитимуть колишнього керівника кар’єру за незаконне видобування гнейсу Ранкове місто. Кропивницький
     
    За процесуального керівництва Кіровоградської обласної прокуратури завершено досудове розслідування за обвинуваченням колишнього директора товариства з обмеженою відповідальністю у незаконному видобуванні корисних копалин загальнодержавного значення (ч. 4 ст. 240 КК України).
     
    Про це повідомляє пресслужба обласної прокуратури.
     
    За даними досудового розслідування, обвинувачений вчинив незаконне видобування корисних копалин. загальнодержавного значення  - гнейсів, шляхом проведення буро-вибухових робіт у період зупинення дії спеціального дозволу. Зокрема, він подав заявку на проведення вибухових робіт до підрядної організації та не проінформував останню про незаконність такої діяльності. Таким чином, на кар’єрі у незаконний спосіб було видобуто корисних копалин на загальну суму понад 33 млн  грн, чим спричинено збитки державі у зазначеному розмірі.
     
    Наразі  обвинувальний акт скерували на розгляд суду. У разі доведення вини обвинуваченому загрожує покарання від 5 до 8 років ув’язнення.
     
    Досудове розслідування провадження здійснювали слідчі слідчого управління ГУ Нацполіції в Кіровоградській області.
     
    Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
     
    Довідково
    Гнейс, ґнейс (g(e)neiste — «іскра») — зерниста (розмір зерен понад 0,2-0,3 мм) метаморфічна гірська порода.
     
    Складається переважно з польового шпату, а також кварцу та кольорових мінералів. Другорядні мінерали гнейсу.: гранат, кордієрит, дистен, силіманіт і інші. Акцесорні мінерали: сфен, рутил, циркон, апатит, магнетит, карбонати.
     
    Характеризується більш-менш чітко визначеною паралельно-тонкосмугастою текстурою, з переважаючими гранобластовими та порфіробластовими структурами.