У Кропивницькому представили відтворені вишивки відомих майстринь (ФОТО)

  • 5 жовт. 2021 19:09
  • 915
    • Новина У Кропивницькому представили відтворені вишивки відомих майстринь (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У бібліотеці Чижевського 4 жовтня у рамках мистецького фестивалю «Осінь з музикою Кароля Шимановського» презентували онлайн-музей «ДНК української вишивки авангарду», про це у ФБ пише Музей мистецтв.  
     
    "До «ДНК української вишивки авангарду» мали можливість долучитися і співробітниці Музею мистецтв.
     
    Гостям непересічної події презентували перший онлайн-музей «ДНК української вишивки авангарду», який створено на базі Національного музею українського народного декоративного мистецтва.
     
    Завдяки проєкту UA HERITAGE весь світ отримав реальну можливість через 100 років побачити 30 вишиваних робіт, які були створені на початку ХХ століття під час мистецького експерименту співпраці провідних художників авангарду Олександри Екстер, Казимира Малевича, Любові Попової, Ольги Розанової, Надії Удальцової та самобутніх народних майстрів Ганни Собачко-Шостак, Євмена Пшеченка, Василя Довгошиї, Параски Власенко. У вирі лихоліть ХХ століття унікальні твори мистецтва були втрачені, а нині відтворені сучасними мисткинями.  
     
    Разом з презентацією онлайн-музею були також представлені аксесуари та одяг українських торговельних марок – Мрії Марії Silk Арт та OLIZ, які надихаються творчістю митців минулого, бережуть нашу спадщину, розповідають по неї, відтворюють її сучасними засобами і пропонують сучасне авторське прочитання. Зокрема, переосмислюють і твори народних майстрів та художників авангарду.
     
    Музейниці виражають вдячність кураторці проєкту Світлані Махонько за цікаву історію та розвиток культури української вишивки авангарду".