У Кропивницькому громадянина підозрюють у фінансуванні тероризму

  • 4 жовт. 2021 12:43
  • 695
    • Новина У Кропивницькому громадянина підозрюють у фінансуванні тероризму Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому СБУ повідомила про підозру організатору схеми фінансування бойовиків ОРДЛО, інформує Управління СБУ у ФБ.
     
    СБУ повідомила про підозру організатору схеми фінансування незаконних збройних формувань так званих «Л/ДНР». Учасники оборудки діяли під прикриттям фіктивної інвестиційної компанії у Кропивницькому.
    Середньомісячний обіг тіньових грошей становив десятки мільйонів доларів.
     
    Нагадаємо, що у серпні цього року кіберфахівці СБУ заблокували масштабну схему одержання грошей через псевдоброкерські послуги. Незаконний механізм налагодили декілька мешканців обласного центру разом зі своїми спільниками з ОРДЛО.
    Для реалізації оборудки вони створили спеціалізовані інтернет-платформи та облаштували у м. Кропивницькому підпільний кол-центр.
    Оператори телефонували громадянам і пропонували інвестувати гроші в акції відомих компаній під «гарантії» швидких надприбутків. Для участі у «біржових торгах» клієнти переводили кошти на рахунки, які організатори схеми оформляли на підставних осіб.
    Після одержання «інвестицій» ділки виводили їх у тінь через заборонені в Україні російські платіжні системи або легалізовували, використовуючи приховані криптовалютні операції.
     
    Слідчі органів безпеки підозрюють організатора фіктивної компанії у вчинені злочину за:
    - ч. 1 ст. 200 (підробка фінансових та банкових документів та неправомірний випуск або використання електронних грошей),
    - ч. 1 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України.
    Наразі вирішується питання щодо обрання зловмиснику міри запобіжного заходу.