Кропивницький: Музей Осмьоркіна пропонує віртуальну виставку кропивницьких художниць

  • 30 вер. 2021 16:03
  • 647
    • Новина Кропивницький: Музей Осмьоркіна пропонує віртуальну виставку кропивницьких художниць Ранкове місто. Кропивницький
     
    На вебсайті художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна у розділі «Вибрані виставки» презентується віртуальна виставка творів претендентів на вступ до Національної Спілки художників України. Організована виставка музеєм спільно з обласною організацією НСХУ за ініціативи її голови Андрія Хвороста згідно з Положенням про порядок прийому до членів Національної Спілки художників України у відповідності до Закону України «Про професійних творчих працівників та творчі спілки» та Статуту Національної Спілки художників України.
     
     
    - Експозицію виставки складають 46 графічних, живописних та декоративних робіт кропивницьких художниць Ірини Кухаренко та Юлії Малежик, - відзначила директорка музею Віта Чернова. - Їхня творчість добре знана в місті та далеко за його межами, адже обидві мисткині є активними учасницями всеукраїнських та міжнародних художніх виставок, серед яких - Виставка графічних творів сучасних українських художників в рамках Всеукраїнського культурно-мистецького проєкту «Мальовнича Україна - 2019», що проходив у Кропивницькому, і Третя Всеукраїнська та Міжнародна виставка-бієнале «Море акварелі» в Одесі у 2020 році, а також обласних благодійних художніх виставок-аукціонів.
     
    Так, акварелі Ірини Кухаренко, яка, до речі, є архітектором за фахом і понад десять років працювала головним архітектором Кіровоградської області, вирізняються тендітністю, легкістю, насиченістю світлом. В сповнених повітряної перспективи та прозорості пейзажних етюдах та архітектурних краєвидах відображається широка географія подорожей художниці Україною – Одеса, Львів, Карпати, і звичайно, наш степовий край. Вражає графічна точність і милування деталями прикрас, створених зодчими минулих століть. Свої творчі доробки мисткиня неодноразово презентувала на персональних виставках в музеї Олександра Осмьоркіна - «Вернісаж»  у 2012 році, «Світ в акварелі» в 2017-му та «Графіка Ірини Кухаренко» до Дня архітектури України в минулому році. Її твори зберігаються в фондах художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна та Музею мистецтв у Кропивницькому, в приватних колекціях в Україні та за кордоном.
     
    А ось Юлію Малежик знають не лише як художницю, а перш за все як педагога. Випускниця художньої школи імені Олександра Осмьоркіна, нині є кандидатом педагогічних наук, доцентом кафедри мистецької освіти факультету педагогіки психології та мистецтв Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.
     
     
    У 2019 році вона як куратор презентувала в музеї виставку художніх робіт своїх студентів «Грані творчості» в рамках молодіжного арт-проєкту «Нова генерація». Крім викладацької роботи творчо реалізує себе в галузі станкової графіки, живопису, декоративного мистецтва. Її твори є в зібранні Музею мистецтв, в приватних колекціях в Україні та за кордоном. В композиціях Юлії Малежик вражає дивовижний політ фантазії та філософські роздуми над місцем людини у  всесвіті, сенсом життя в гармонії з природним середовищем. Її графічним роботам притаманне тонке відчуття стилю та особливий шарм лінійного простору.
     
                                                           ВИСТАВКА
     
    Пропонуємо всім, хто бажає отримати естетичну насолоду, завітати на музейний вебсайт і ознайомитись з віртуальною експозицією талановитих художниць Ірини Кухаренко та Юлії Малежик, твори яких наповнюють оптимізмом і спонукають до усвідомлення непереборності сили образотворчого мистецтва.