Навчання на виробництві та самоосвіта визнаватимуться державою

  • 24 вер. 2021 13:26
  • 553
    • Новина Навчання на виробництві та самоосвіта визнаватимуться державою Ранкове місто. Кропивницький
     
    В Україні розпочнуть визнавати результати неформального та інформального (самоосвіта) навчання і на його базі присвоювати професійні кваліфікації, без необхідності навчання в закладах профтехосвіти, інформує Урядовий портал.
     
    Прийнятий Кабінетом Міністрів України Порядок про акредитацію кваліфікаційних центрів у комплексі з наявною нормативною базою дає змогу запустити систему незалежної оцінки професійних кваліфікацій та надає старт роботі кваліфікаційних центрів, які надалі присвоюватимуть кваліфікації за результатами проходження теоретичного і практичного оцінювання.
     
    Визнання результатів інформального і неформального навчання передбачено Законом України «Про освіту», але до сьогодні не було практичної можливості підтвердити свою кваліфікацію без навчання в закладі освіти.
     
    Відповідно до прийнятого Урядом Порядку про акредитацію кваліфікаційних центрів, контролюватиме їхню роботу Національне агентство кваліфікацій, яке акредитовуватиме кваліфцентри, вестиме Реєстр експертів та Реєстр кваліфікацій, в якому буде вся необхідна інформація про роботу таких центрів та у відкритому доступі міститиметься інформація щодо виданих сертифікатів з присвоєнням кваліфікації.
     
    - Неважливо, де людина здобула необхідні знання, вміння, навички. Важливо, аби вона володіла необхідними компетентностями. А чи вона їх здобула в You Tube, чи на курсах, чи працюючи на виробництві, – не має значення. Людина приходить у кваліфікаційний центр, здає практичне і теоретичне оцінювання та отримує сертифікат про присвоєння професійної кваліфікації, – зазначає Голова Національного агентства кваліфікацій Юрій Баланюк.
     
    У Національному агентстві кваліфікацій зазначають, що кваліфікаційні центри жодним чином не створюють конкуренцію для закладів профтехосвіти.
     
    - Основна цільова аудиторія кваліфікаційних центрів, це особи віком 30+. Це ті люди, котрі здобули вміння і навички іншої професії, але не готові знову витрачати 2 роки на навчання. Компетентності цих людей необхідно оцінити, і якщо вони відповідають вимогам профстандарту – видати сертифікат про присвоєння кваліфікації, з яким можна офіційно працевлаштуватися, – наголошує Юрій Баланюк.
     
    У Національному агентстві кваліфікацій зазначають, що в кваліфікаційних центрах можна буде підтвердити кваліфікацію здобуту за кордоном. «Якщо людина здобула кваліфікацію в іншій країні, то потрібно надати відповідні документи, і ця кваліфікація буде визнана».
     
    У Національному агентстві кваліфікацій також зауважили, що створювати кваліфікаційні центри можуть роботодавці, бізнес асоціації, заклади освіти та інші юридичні особи.
     
    Вся нормативна база розроблена у форматі соціального діалогу з Міністерством освіти і науки України, яке підтримало впровадження сучасних, інноваційних норм в системі визнання кваліфікацій, Міністерством економіки, Міністерством соціальної політики, Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні, СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок та міжнародними партнерами.
     
    - Стояло завдання створити систему визнання результатів інформального і неформального навчання, і зробити дієвий та зрозумілий для бізнесу механізм створення та акредитації кваліфікаційних центрів – і ми це зробили. Найближчим часом в Україні розпочнуть роботу кваліфікаційні центри, – зазначили в Національному агентстві кваліфікацій.