Про що йшла мова на бріфінгу начальниці управління охорони здоров'я Оксани Макарук (ВІДЕО)

  • 21 вер. 2021 13:20
  • 1304
    • Новина Про що йшла мова на бріфінгу начальниці управління охорони здоров'я Оксани Макарук (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Оксана Макарук: вакцинація залишається єдиним дієвим методом вберегтися від COVID-19.
     
    Поточна ситуація із захворюваністю на коронавірусну хворобу в Кропивницькому стала темою планового брифінгу начальниці управління охорони здоров'я Оксана Макарук сьогодні, 21 вересня.
     
    - Епідеміологічна ситуація у Кропивницькому контрольована. Щоденний приріст захворюваності у нас не дуже високий, але він є: якщо говорити за місто, то зафіксовано 5 випадків за минулу добу, - повідомила Оксана Макарук. - Наразі на стаціонарі із підтвердженим діагнозом ковід перебувають 20 осіб, серед них одна дитина, і одна особа, підключена до апарату штучної вентиляції легень. Поки що ситуація контрольована, але все ж спостерігаємо збільшення випадків захворюваності.
     
    Водночас медики точно не розслабляються, вони готові працювати у посиленому режимі: у Центральній міській лікарні сформовано місячний запас медикаментів для безкоштовного лікування ковідних хворих разом із запасом дезинфікційних та засобів індивідуального захисту.
     
    Особливу увагу Оксана Макарук приділила заходам з підсилення госпітальної бази Центральної міської лікарні, вжитих у поточному році. Вона нагадала про відкрите у лютому сучасне ковідне відділення на 25 ліжок, з реанімацією, з високим рівнем оснащення, зокрема є й томографом -  загалом відділення відповідає найвищим стандартам.
     
    За словами Оксани Макарук, на ремонт та обладнання госпітальної бази Центральної міської лікарні було виділено понад 50 мільйонів гривень бюджетних коштів.
     
    Одним із ключових завдань наразі залишається належне киснезабезпечення, яке, до слова, успішно виконується — на території лікарні встановлено велику ємність для зберігання кисню, є 4 кріоциліндри, 190 кисневих концентраторів, триває процедура закупівлі кисневого генератора. Ба більше, кожне ліжко має окреме кисневе забезпечення, лише на кисневу локальну мережу було витрачено 3 мільйони гривень. Такі жорсткі вимоги ставлять сьогодні перед медиками як центральні органи влади, так і керівництво міста.
     
    Ні для кого не секрет, що специфічного лікування від коронавірусної хвороби немає, є лише симптоматичне, тому найдієвішим методом вберегтися від COVID-19 є вакцинація.
     
    Оксана Макарук підкреслила, що в Кропивницькому на усіх рівнях належно подбали про створення найсприятливіших умов для зручної і комфортної вакцинації, в першу чергу для самих містян. Так, постійний пункт вакцинації діє при міській раді, іще один, для зручності кропивничан, запрацював в “Епіцентрі”, тимчасовий пункт вакцинації функціонує і на Критому ринку.
     
    Окрім цього діють і 6 постійних пунктів вакцинації при лікувальних закладах:
    селище Гірниче, лінія 10а-61, каб. 23;
    вул. Кропивницького, 22, каб 104 (3 поліклініка);
    вул. Габдрахманова, 5, каб. 219 (1 поліклініка);
    вул. Космонавта Попова, 9-Б, каб 229 (5 поліклініка);
    вул. Руслана Слободянюка, 136, каб. 11 (Стара Балашівка) ;
    вул. Металургів, 25-А, каб. 101 (мікрорайон Новий).
     
    За словами Оксани Макарук зробити щеплення у Кропивницькому можна трьома вакцинами: “Пфайзер”, “Коронавак” та “Астразенека”. “Модерна” – закінчилася і навряд чи будуть нові її поставки. Але взаємозамінною для неї є вакцина “Пфайзер” - тому зволікати із повторною вакцинацією через відсутність “Модерни” не варто — наголошує очільниця управління охорони здоров'я.
     
    Всього у  Кропивницькому від COVID-19 щепилося 78 947 осіб, з них першою дозою щеплені 44 877 людей, або це 23,9% від усього населення міста.
     
    Обидві дози вакцини отримали 34 070 людей, або це 18,2% від загальної кількості мешканців обласного центру. 
     
    Про колективний імунітет говорити іще зарано, тому темпи вакцинації мають бути посилені, задля збереження для міста і всієї області безпечного розташування у відповідного кольору зоні, поки що вона зелена, але на державному рівні уже переглядають загальне зонування регіонів, і до якого потрапить Кіровоградщина, а разом з нею і Кропивницький, іще не відомо.