Україна переходить на новий рівень партнерства з США у сфері безпеки

  • 7 вер. 2021 16:09
  • 461
    • Новина Україна переходить на новий рівень партнерства з США у сфері безпеки Ранкове місто. Кропивницький
     
    Дмитро Кулеба обговорив із делегацією Конгресу США протидію російській агресії та зміцнення обороноздатності України, інформує Урядовий портал.
     
    Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів переговори із делегацією Конгресу Сполучених Штатів Америки на чолі з сенатором Ліндсі Гремом, яка перебуває в Україні з робочим візитом.
     
    Глава української дипломатії підсумував результати успішного візиту Президента України Володимира Зеленського до США та зауважив, що перехід на новий рівень партнерства зі Сполученими Штатами є одним з ключових завдань стратегії зовнішньополітичної діяльності України.
     
    “Домовленості, досягнуті під час візиту, вивели стратегічне партнерство України та США на якісно новий рівень, насамперед у сфері безпеки, оборони, енергетики, інвестицій, підтримки реформ”, — наголосив Дмитро Кулеба.
     
    Сенатор Ліндсі Грем зазначив, що підтримка України в протидії російській агресії та проведенні внутрішніх трансформацій залишається одним із питань, яке об'єднує демократів та республіканців.
     
    “Україна — важливий союзник США у демократичному світі. Підтримуючи Україну, ми захищаємо демократію”, — заявив сенатор.
     
    Ліндсі Грем запевнив у готовності Конгресу США і надалі підтримувати Україну у справі відновлення її територіальної цілісності, зміцнення обороноздатності, втілення амбітних внутрішніх трансформацій.
     
    Сторони окремо обговорили загрози Північного потоку — 2 та кроки, які необхідно здійснити, аби не дати Російській Федерації використовувати енергетику як геополітичну зброю.
     
    Саме у цьому контексті американським парламентарям були надані обґрунтовані пропозиції щодо найбільш нагальних потреб України в посиленні її спроможностей для стримування збройної агресії Російської Федерації.
     
    Під час розмови представниками американської делегації особливо відзначалася важливість надання допомоги Україні в розбудові її протиповітряного та протиракетного потенціалу.
     
    Дмитро Кулеба звернув особливу увагу на безпекові виклики в Азово-Чорноморському регіоні, розповів про мілітаризацію РФ тимчасово окупованого Криму, перешкоджання свободі судноплавства в Чорному та Азовському морях.
     
    - Президент України Володимир Зеленський приділяв пріоритетну увагу саме безпеці в регіоні під час переговорів з американською стороною у ході візиту до США. Росія становить загрозу не лише для нашої держави, але і для безпеки всієї євроатлантичної спільноти. Агресивні дії Росії в Чорному та Азовському морях вимагають рішучої відповіді міжнародної спільноти, — наголосив Міністр.
     
    Дмитро Кулеба розповів делегації Конгресу США про грубі порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму та чергову хвилю незаконних обшуків і затримань на півострові. Він закликав американських конгресменів сприяти посиленню тиску на Кремль з метою припинення репресій і негайного та безумовного звільнення всіх незаконно утримуваних осіб.
     
     
    У складі делегації на чолі з Ліндсі Гремом (республіканець від Південної Кароліни) на зустрічі були присутні сенатори Джон Баррассо (республіканець від Вайомінгу), Бен Сасс (республіканець від Небраски), Томмі Тубервіль (республіканець від Алабами) і конгресмен Вільям Тіммонс (республіканець від Південної Кароліни).