На що саме громади просять додаткових ресурсів від держави

  • 2 вер. 2021 13:32
  • 539
    • Новина На що саме громади просять додаткових ресурсів від держави Ранкове місто. Кропивницький
     
    Громади Кіровоградщини можуть отримати додатково 250 мільйонів фінансового ресурсу.
     
    Асоціація міст України для забезпечення сталої роботи підприємств теплокомуненерго та надання споживачам своєчасних і якісних комунальних послуг запропонувала Прем’єр-міністру підтримати органи місцевого самоврядування у проходженні опалювального сезону 2021/2022 роки шляхом збільшення частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів, - йдеться у повідомленні Кіровоградського РВ АМУ.
     
    Зростання цін на природний газ та послуги з його розподілу ставить під загрозу проходження опалювального сезону 2021/2022 роки, адже на органи місцевого самоврядування покладається непосильне фінансове навантаження.
     
    Видатки з бюджетів місцевого самоврядування на забезпечення теплом шкіл, садочків, лікарень та інших бюджетних установ у зв’язку з підвищенням ціни на природний газ із 8 до 18 гривень за куб. м складуть у опалювальному сезоні 2021/2022 майже 17 млрд гривень, що на 9 млрд грн більше, ніж в попередньому опалювальному сезоні.
     
    Частковою компенсацією таких додаткових видатків може стати збільшення частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування податку на доходи фізичних осіб і ухвалення для цього відповідних змін до Бюджетного кодексу України (законопроєкту № 5066 або № 5066-1).
      
     «Загальний фінансовий ресурс Кіровоградської області, який у разі прийняття законопроектів 5066,5066-1 дасть приріст місцевих бюджетів 250 мільйонів гривень.
    Наприклад: найбільше серед міських території може отримає Кропивницька  міська територіальна громада – майже 77 мільйонів гривень. Найбільший додатковий ресурс серед селищних територій може отримати Петрівська громада. Мова йде про додаткові 7,1 мільйона гривень. Серед сільських територій, у разі ухвалення змін, понад 3,5 мільйона отримає Суботцівська територіальна громада», - такі висновки було зроблено консультантом з бюджетних питань Кіровоградського РВ АМУ Анатолієм Абрамовим під час обрахунку можливостей збільшення частики ПДФО у бюджетах громад до 65% за попередніми розрахунками Мінфіну даних 49 територіальних громад області.  
     
    Експертний аналіз також свідчить, що загалом на покриття різниці в тарифах по громадах області за 2017-2020 роки необхідно понад 
    700 мільйонів гривень.