Кропивницькі пенсіонери-силовики вимагали перерахунку пенсій під Кабміном

  • 5 серп. 2021 17:12
  • 730
    • Новина Кропивницькі пенсіонери-силовики вимагали перерахунку пенсій під Кабміном Ранкове місто. Кропивницький
     
    14 липня 2021 року Київ гостинно прийняв представників всіх обласних ветеранських організацій силових структур України. Незважаючи на шалену спеку, колишні силовики прибули у столицю з вимогою відстояти свої пенсійні права. Тому що їхні владні інстанції ігнорують виконання базисного Закону України № 2262—XII 1992 р.
     
    Всього в заході перед Верховною Радою взяли участь десь до 3 тисячі осіб. Із них більше 100 з нашої області. Мітингувальники, у тому числі і я, наголошували, що в останні роки склалась критична ситуація, при якій пенсійне забезпечення більшості військовослужбовців, колишніх співробітників міліції, звільнених у запас або у відставку до 2015 р. зазнали цинічних знущань у ході прийнятих Кабінетом  Міністрів нормативно-правових актів щодо їх перерахунку, після втілення у життя яких відбувся серйозний перекіс (негативний!) у пенсійному забезпечені у порівнянні з військовослужбовцями, які звільняються сьогодні.
     
    Наприклад, пенсійне забезпечення полковника, який звільнився до 2015 р. практично у 2 рази менше за пенсію прапорщика, якого звільнили у 2016, 2017 рр. Тому ветерани звертаються через суди, і вони задовольняють їх позовні заяви. Але держава не виплачує їм судовий збір у сумі 908 грн. А це неабиякі гроші.
     
    На санкціонованих мітингах, що відбулися перед будівлями Верховної Ради та КМУ 14 липня представники регіонів у своїх промовах наголошували, що пенсійне забезпечення повинно суворо відповідати вимогам БАЗОВОГО Закону України  № 2262—XIIвід 1992 р., який гарантує «перерахунок  призначених пенсій у зв’язку з збільшенням рівня грошового забезпечення, надання передбачених законодавством державних соціальних гарантій,  вжиття на державному рівні заходів, спрямованих на їх соціальний захист».
     
    Відповідно до ч. 3 ст. 51 цього Закону перерахунок пенсій у зв’язку із зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на такий перерахунок, або у зв’язку із введенням для зазначених категорій осіб  НОВИХ  щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством, НЕ ПРОВЕДЕННИЙ З ВИНИ органів ПФУ та або держорганів, які видають довідки для перерахунку пенсій, проводиться з дати виникнення права на нього без обмеження строком.
     
    Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 55 (виплата пенсій за минулий час) нараховані суми пенсій, не отримані пенсіонерами з вини ПФУ, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком з нарахуванням компенсацій втрати частини доходів.
     
    Згідно з додатком 5 до Постанови КМУ від 30 VIII2017 № 704 було встановлено схему тарифних розрядів за основними типовими посадами осіб офіцерського  складу військових формувань України, відповідно до якої посадові оклади та оклади за званням встановлюються, виходячи з розміру мінімального прожиткового мінімума.
    Відповідно з вищевикладеним, пенсіонерам почали видавати оновлені довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку органами ПФУ пенсій.
     
    Але останні відмовляють пенсіонерам в перерахунку пенсій. Деякі пенсіонери виграли позовні заяви з цього приводу і рішення судів у справах щодо нового перерахунку пенсій, які набрали законної сили, виконуються органами ПФУ добровільно. Проте таких на фоні всіх пенсіонерів одиниці. Невже треба тільки через суд добиватися законних прав. Невже влада не забезпечить нам наші права? Учасники мітингу вимагали, щоб керівництво парламенту вийшло до мітингувальників. Але вони проігнорували цю вимогу колишніх силовиків, або їх не проінформували.
     
    Проте після цього зі штовханиною, з нацгвардією та поліцією представники ветеранських організацій все ж таки зайшли у вестибюль ВРУ, де вручили посадовим особам  ВРУ  звернення мітингувальників з вимогою покласти край порушенням пенсійного законодавства. Ради справедливості після цього вийшли до протестувальників народні депутати від фракції «Батьківщини» - Михайло Цимбалюк та Михайло Волинець. 
     
    Далі ветерани-силовики пройшли вулицями Києва до будівлі КМУ, де до них звернулась відповідальна особа з Мінсоцполітики, яка пообіцяла 2 тисячи добавки до пенсій силовикам. 
     
    Але це не вихід із ситуації. Ми не жебраки, і нам не треба подачок. Треба перерахувати пенсії силовикам згідно ЗУ №  2262 –XII1992 р. І я підтримую цю вимогу. 
    Закликаю владу негайно відновити права пенсіонерів. У разі відмови будемо діяти радикально.    
     
    Веніамін Янішевський
     
     
    Ветерани міліції Кіровоградщини біля Кабінету Міністрів України.
    14 липня 2021 року, м. Київ.