ЧИ ПОТРІБНО ЛІКУВАТИ ГРИБОК НІГТІВ?

  • 5 серп. 2021 09:04
  • 390
    • Новина ЧИ ПОТРІБНО ЛІКУВАТИ ГРИБОК НІГТІВ? Ранкове місто. Кропивницький

    Шкіра людини може багато розповісти про стан здоров’я організму. Не мовчатимуть і її придатки – волосся та нігті. Стан нігтьової пластини може дати підказку при постановці діагнозу як пацієнту зі шкірним захворюванням, так і захворюваннями інших органів. Вражені нігті можуть бути симптомами інфекційних, ендокринних, системних, психо-неврологічних, вроджених станів, старіння, а також результатом дії екзогенних факторів(вплив температур, дії хімічних речовин).

    Особливе місце серед захворювань нігтів посідають грибкові враження – оніхомікози. Приблизно 20% населення у віці старше 60 років і до 50% старше 70-ти років страждають на це захворювання. Факторами ризику розвитку оніхомікозів є старіння, хвороби периферичних судин, травми, підвищена пітливість ніг, носіння закритого взуття. Часті манікюрні та педикюрні процедури можуть також сприяти появі хвороб нігтів.

    Не дивлячись на те, що вражений грибком ніготь не болить, не викликає інших неприємних відчуттів, грибкові агенти можуть сприяти виникненню екземи, алергічного та атопічного дерматиту, кропив’янки, вузлової еритеми, бронхіальної астми.

    Крім цього, оніхомікоз може зробити істотний вплив на якість життя пацієнтів. Проблемами, пов'язаними з оніхомікозом, є дискомфорт, 30% пацієнтів відчувають труднощі, що виникають з носінням взуття і при ходьбі, занижена самооцінка у зв'язку з косметичним дефектом. Інфіковані нігті можуть служити резервуаром для грибків і джерелом поширення інфекції на шкіру кистей, стоп і паху.

    Грибкові захворювання є заразними і, при відсутності лікування, можуть поширюватися на інших членів сім'ї. Оніхомікоз може призводити до порушення цілісності шкірного покриву, забезпечуючи доступ бактеріям, що призводить до утворення виразок на стопах, остеомієліту, гангрени, особливо у пацієнтів з цукровим діабетом.

    Частою помилкою, якої допускаються пацієнти з враженням нігтів є нанесення мазей. По-перше, приступаючи до лікування важливо знати, чи є в ураженому нігті грибок, чи захворювання викликали інші чинники. По-друге, твердий кератин і компактна структура нігтьової пластинки виступають бар'єром для проникнення лікарських засобів через неї. Тому для лікування грибкових хвороб нігтів, як правило, використовуються протигрибкові антибіотики. Через повільне зростання нігтів потрібно до 18 місяців для повного відростання нігтьової пластини.

    Після закінчення терапії у деяких пацієнтів може виникати рецидив оніхомікозу. Збудника хвороби виявляють в готельних номерах, на килимових покриттях, в спортивних залах і роздягальнях більшості закладів громадського купання. З цієї причини пацієнтам групи ризику дуже важливо завжди носити захисне взуття для попередження повторного інфікування. Слід одягати бавовняні і абсорбуючі протигрибкові шкарпетки. Також важливо для пацієнтів стригти свої нігті як можна більш коротко і уникати спільного використання одних ножиць з членами сім'ї. Важливо дезінфікувати взуття. Воно повинно бути комфортним, добре підібраним. Важливо уникати травмування нігтів.

    Якщо, ви маєте проблему оніхомікозу (грибок нігтів) зверніться до дерматологів медичного центру «ДокторПРО». Тут Ви зможете пройти обстеження та лікування, щоб позбутися проблеми з хворими нігтями.

    Записатись на прийом до лікаря можна за телефоном 0 800 300 700 або замовивши зворотний дзвінок на нашому сайті https://is.gd/xxY4XW