На Кіровоградщині можна купити чи продати більш ніж мільйон гектарів землі

  • 21 лип. 2021 19:14
  • 680
    • Новина На Кіровоградщині можна купити чи продати більш ніж мільйон гектарів землі Ранкове місто. Кропивницький
     
    У департаменті агропромислового комплексу Кіровоградської ОДА повідомили, що на Кіровоградщині налічується 271,4 тис. власників земельних часток (паїв), які можуть реалізувати своє право на їх відчуження. Про це пише у ФБ ОДА.
     
    Загальна площа земельних ділянок, які можна продати/купити в області - 1 млн. 247 тис. га. Загалом же в Україні власників паїв близько семи мільйонів.
     
    - По факту, з моменту відкриття ринку землі, охочі вже почали користуватися цим правом, яке надала їм держава. Законодавець встановив, що офіційна вартість землі має бути не нижчою від нормативної-грошової оцінки. Середня нормативна грошова оцінка на території області за 1 га землі становить 31,888 грн, середній розмір паю – 4,9 га, тому мінімальна ціна паю може становить 156,251 тис.грн., – зазначили фахівці департаменту АПК.
     
    Мінімальна вартість за 1 га с/г земель формуватиметься до 2030 року. Середня ринкова вартість 1 га земель с/г призначення становить близько 50 тис.грн, однак за прогнозами експертів її вартість протягом 2-5 років зростатиме.
     
    Вони додали, що кожен власник земельних ділянок має особисто для себе приймати рішення щодо її продажу.
     
    Нагадаємо, голова Кіровоградської ОДА Марія Чорна створила "Гарячу лінію" з питань відкриття ринку землі.
    "Гаряча лінія Марії Чорної" працює з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 18:00.
    Номер телефону "гарячої" лінії – 0 800 400 188 (вхідні дзвінки безкоштовні).