У Кропивницькому двадцять сімей можуть опинитися на вулиці (ВІДЕО)

  • 17 лип. 2021 13:20
  • 1386
    • Новина У Кропивницькому двадцять сімей можуть опинитися на вулиці (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому 53 мешканців гуртожитку державного підприємства "Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №2" можуть залишитись без житла. 
     
    Про це йдеться у відеосюжеті Суспільне Кропивницький.
     
    Причина: комбінат не виконав вимоги протипожежної безпеки, розповів Суспільному інспектор районного управління служби з надзвичайних ситуацій в області Олександр Колодій.
     
    Гуртожиток розташований на вулиці Дарвіна. У двоповерховій будівлі розміщені 23 кімнати, двадцять з яких заселені колишніми й нинішніми працівники хлібокомбінату.
     
    Об 11:00 16 липня мешканці будинку зібрались на подвір’ї. Державна виконавиця відділу Фортечної виконавчої служби Ольга Чернецька сказала, що забов'язана опломбувати двері гуртожитку: "Комбінат не виконав вимоги позивної заяви від служби з надзвичайних ситуацій. Тож суд ухвалив рішення про закриття гуртожитку".
     
    Інспектор районного управління служби з надзвичайних ситуацій Олександр Колодій сказав, що комбінат хлібопродуктів не виконав вимоги протипожежної безпеки: "Пожежна сигналізація, обробка дерев’яних конструкцій горища, відсутність захисту від блискавок, відсутність другого евакуаційного виходу з будівлі, сходова клітка дерев’яна заборонена".
     
    Про такі проблеми не знали, розповіла мешканка гуртожитку Олена Коваль. Про те, що будівлю опломбують за рішенням суду, дізналась 2 тижні тому. Жінка працювала на комбінаті 16 років, 15 з яких живе у гуртожитку. Отримала дві кімнати, в яких нині живе з родиною: "Не знаю, як жити далі. З дітьми на вулицю. Я на пенсії, чоловік мінімалку отримує. Ми поставили металопластикові вікна, в кімнаті електроопалення. Вчасно сплачуємо за комунальні послуги, щоб боргів не було. Стараємось, а нас навіть не попередили про проблеми з пожежною безпекою. Ми хоч би на суд прийшли".
     
    Комендантка гуртожитку Світлана Гайчук мешкає в ньому з 2010 року: "У нас є всі квитанції за воду, за електроенергію, за вивезення сміття. Оскільки рахунки комбінату арештовані, ми збираємо гроші і платимо самі".
     
    Попередити про опломбування мешканців будинку мав керівник комбінату хлібопродуктів №2 Олександр Погорілий. Оскільки він не з'явився на зустрічі з представниками місцевої влади, службою з надзвичайних ситуацій та мешканцями гуртожитку, двері не опламбовували.
     
    "Ми склали акт, що керівник підприємства не прийшов. Опломбовувати гуртожиток ми не будемо ще тиждень-два", – сказала виконавиця відділу Фортечної виконавчої служби Ольга Чернецька.
     
    Мешканець будинку Олег Кобилєв сказав, забезпечать пожежну безпеку гуртожитку самотужки: "В постанові сказано, що якщо усунути всі недоліки, то претензій ніяких не буде. Будемо йти до начальника служби з надзвичайних ситуацій і своїми силами усунемо всі недоліки".
     
    Директор підприємства Олександр Погорілий коментувати відмовився. Щоб дізнатися, чому не виконали вимоги служби з надзвичайних ситуацій у гуртожитку, Суспільне направило до підприємства інформаційний запит.