У Кропивницькому презентували книгу, присвячену відомій на увесь світ теософині

  • 16 лип. 2021 12:35
  • 885
    • Новина У Кропивницькому презентували книгу, присвячену відомій на увесь світ теософині Ранкове місто. Кропивницький
     
    У головній книгозбірні Кропивницького та області - бібліотеці Чижевського - презентували книгу «Говорит Елена Блаватская».
     
    Працювали над нею члени Кіровоградського відділення міжнародного Теософського товариства. В основу видання лягли цитати з книг Блаватської «Викрита Ізіда», «Таємна доктрина», «Ключ до теософії», «Голос Безмовності», зі статей, листів та художніх творів, які протягом п’яти років публікувалися на сайті товариства «Теософія Кіровоградщини».
     
    Десять років поспіль члени обласного відділення міжнародного Теософського товариства займаються просвітницькою діяльністю, знайомлять з ідеями теософії, вченням Блаватської інших – читають лекції, проводять круглі столи тощо. За словами голови обласного осередку товариства Раїси Калашнікової, Блаватська допомагає їм духовно зростати.
     
    Голова обласного відділення познайомила присутніх з життєвим шляхом найвідомішої теософині. Як відомо, Блаватська народилася в Єкатеринославі – нинішньому Дніпрі. В будинку, де вона жила, розташований єдиний в світі музей Олени Блаватської.
     
    Під час презентації її учасники цитували з нової книги думки Олени Блаватської.
     
    Як зізналась пані Раїса, вивчення теософії зробило її життя змістовнішим, змінило свідомість та духовні пріоритети.
     
    Труди теософині та книга «Говорит Елена Блаватская» є у фондах ОУНБ імені Дмитра Чижевського. Невдовзі нове видання з’явиться на сайті у розділі «Цифрова бібліотека».
     
     
    Довідка
     
    Теософія (д.-грецьк. θεοσοφα) — сукупність різних релігійно-філософських містичних та окультичних вчень та практик; так звана «божественна» та «релігійна мудрість», джерелом якого вважається містична інтуїція[1].
     
    Основи теософії були закладені Якобом Беме, Еммануїлом Сведенборгом та іншими філософами. Засновником сучасної філософської теософії в Європі вважається Рудольф Штайнер. В Росії як засновника окультистськї теософської школи шанують Олену Блаватську. За її ініціативою у 1875 р. у Нью-Йорку засноване Теософське товариство, яке незабаром переїхало у Індію. На теренах Російської імперії теософської практики не було.