У Кропивницькому триває обговорення перейменування площі Дружби народів

  • 14 лип. 2021 23:18
  • 1723
    • Новина У Кропивницькому триває обговорення перейменування площі Дружби народів Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 14 липня, у Кропивницькій міській раді відбулось засідання топонімічної комісії міськвиконкому під головуванням секретаря міськради Олега Колюки.
     
    Серед розглянутих питань жваве обговорення викликало питання перейменування площі Дружби народів, на якій у минулому році демонтували радянську символіку.
     
     
    На думку членів комісії, площа однозначно буде перейменована. Активні члени Кропивницької громади протягом останнього року запропонували кілька варіянтів:
     
    • Громадська рада пропонує перейменувати її на Європейську площу;
    • Міська організація ВО "Свобода" пропонує перейменувати площу на честь полковника армії УНР Євгена Коновальця;
    • Є непідтримана петиція щодо  перейменування цієї площі на  площу Єдності України;
    • Є непідтримана петиція щодо недопущення перейменування площі;
    • Є лист від ГО "Центр розвитку національних культур "Єдина родина" про встановлення пам’ятного знаку на вище зазначеній площі.
     
    Площа сама по собі не являється площєю як такою, а є транспортним кільцем, до того ж вона потребує реконструкції. Після перейменування площі можна буде говорити про концепцію її благоустрою і зовнішнього вигляду.
     
    Член комісії висловила думку, що чинна назва площі несе в собі чітке ідеологічне забарвлення. І нова назва повинна об’єднувати суспільство, а не розколювати його, вселяла оптимізм і втілювала демократичні погляди громадян.
     
    Під час голосування  варіант "Європейська площа" підтримало п’ятеро членів комісії. 
     
    До присутніх звернулася представниця Кропивницької МО ВО "Свобода" Олена Скочко з пропозицією перейменувати площу Дружби народів на честь полковника армії УНР, командира Січових Стрільців, голови проводу українських націоналістів Євгена Коновальця: 
     
     
    - На нашу думку, у Кропивницькому необхідно вшанувати саме ім’я Провідника ОУН Євгена Коновальця, який символізує спадковість традицій української національно-визвольної боротьби. Завдяки таким постатям, як Степан Бандера, Роман Шухевич, Симон Петлюра, Михайло Грушевський або Євген Коновалець у прагненнях українців століттями продовжувала жити ідея створення Великої України.
     
    У нашому місті ім’я Коновальця до цього часу ніяким чином не було вшановано, тоді як у  низці міст України є вулиці Коновальця - зокрема у Києві, Білій Церкві, Львові, Івано-Франківську, Дрогобичі, Стрию, Тернополі, Луцьку, Рівному, Конотопі, Дніпрі, Полтаві та Житомирі. У Калуші, Франківську і у Львові встановлені меморіальні дошки Євгену Коновальцю. А у Києві навіть середня школа названа на честь полковника УНР. 
     
    Тому вважаємо, що, перейменувавши площу Дружби народів на честь Євгена Коновальця, ми не лише гідно вшануємо борця за незалежність держави, а і поширюватимемо серед містян національну ідею, патріотизм та любов до України, - підсумувала націоналістка.
     
    Після голосувань і обговорень члени комісії одноголосно вирішили створити робочу групу, яка залучить фахівців і напрацює остаточний варіант назви площі. До групи увійшли Сергій Запорожан, Сергій Якунін,  Неля Чорна, Олег Колюка, Руслан Фросіняк, Володимир Поповичев, Ірина Козир так Віталій Вязовцев.