Кіровоградщина: Свиноферму оштрафували на 50 тисяч гривень

  • 14 лип. 2021 10:01
  • 485
    • Новина Кіровоградщина: Свиноферму оштрафували на 50 тисяч гривень Ранкове місто. Кропивницький
     
    Фермерське господарство сплатило штраф у розмірі 50 тисяч гривень за недотримання вимог законодавства.
     
    До Головного управління Держпродспоживслужби неодноразово надходили скарги мешканців Знам’янки щодо поширення неприємного запаху, пов’язаного з виробничою діяльністю фермерського господарства, яке займається розведенням свиней і розташоване неподалік міста.
     
    З метою всебічної і повної перевірки питань щодо дотримання технологічних умов при утриманні тварин та можливих шляхів забруднення повітря в минулому році спеціалісти Держпродспоживслужби області організували проведення перевірки потужності свиноферми, однак захід не відбувся через створення керівництвом господарства перешкоди - державних інспекторів не допустили на територію.
     
    За недопуск державних інспекторів до здійснення перевірки у сфері господарської діяльності Головний державний ветеринарний інспектор в Кіровоградській області виніс постанову про накладення штрафу в розмірі 50 000 гривень, яка була оскаржена суб’єктом господарювання в судовому порядку. Проте відповідно до рішень судів першої та апеляційної інстанцій постанова про накладення штрафу визнана правомірною, тож виконавча служба стягнула з підприємства штраф у розмірі 50 000 грн.
     
    Пізніше спеціалісти Держпродспоживслужби знову вийшли на об’єкт для обстеження, та керівництво господарства знову недопустило державних інспекторів до проведення перевірки. Відтак була винесена ще одна постанова про накладення штрафу у розмірі 60 000 гривень, яка наразі оскаржується в судовому порядку.
     
    Потрапити на потужність свиноферми і перевірити її щодо дотримання законодавства про побічні продукти тваринного походження та відповідності системи видалення відходів фахівцям вдалося лише в червні поточного року. Встановлено, що на території суб’єкта господарювання розташовано 6 корпусів з утримання свиней та 5 лагун для збору побічних продуктів тваринного походження (гною). 
     
    Гній в лагунах витримується протягом встановленого терміну з наступним вивезенням на власні сільгоспугіддя для використання в якості органічного добрива, однак вивезення гною зі свиноферми проходить після мінімального знезараження в лагунах або взагалі без нього. 
     
    Також під час перевірки виявили, що одна лагуна слугує гноєнакопичувачем для декількох корпусів і враховуючи те, що гній з корпусів видаляється до лагуни не одночасно, а по мірі наповнення гноєвих ванн, стає неможливо встановити, скільки часу проходить знезараження гною та який термін його переробки.
     
    За результатами обстеження суб’єкту господарювання надали припис про усунення виявлених порушень, виконання якого буде перевірене під час повторного інспектування. Ситуація залишається на контролі Держпродспоживслужби області.
     
    Інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби
    в Кіровоградській області