Небезпека теплового удару

  • 5 лип. 2021 10:24
  • 682
    • Новина Небезпека теплового удару Ранкове місто. Кропивницький
    Улітку починається спека, термометри сягають високих позначок. У деяких людей високий температурний режим може стати причиною теплового удару.
     
    Тепловий удар виникає в результаті сильного перегріву організму, коли прискорюються процеси теплоутворення з одночасним зниженням або уповільненням тепловіддачі в організмі. Тепловий удар може відбутися не тільки на пляжі в жарку погоду, але і в лазні чи сауні, при роботі в жарких приміщеннях, в автомобілі.
     
    Перегрів гірше переносять літні люди тому, що природна терморегуляція організму в них уже слабка, а діти тому, що іще недосконала. У групі ризику також перебувають люди, які страждають на хронічні захворювання – гіпертонічну та ішемічну хвороби серця, люди з надмірною вагою.
     
    Ознаки теплового удару
     
    Почервоніння шкіри тіла.
     
    Задишка.
     
    Слабкість.
     
    Нудота, блювота.
     
    Запаморочення, потемніння в очах, зорові галюцинації (мигтіння перед очима, відчуття руху сторонніх предметів, повзання мурашок перед очима).
     
    Частий і слабкий пульс.
     
    Шкіра стає більш гарячою і сухою.
     
    М'язові спазми і біль.
     
    Прискорене дихання.
     
    У важких випадках – галюцинації, судоми, мимовільне сечовипускання і дефекація, непритомність.
     
    Порушення або повна відсутність сну.
     
    Допомога при тепловому ударі
     
    При перших ознаках теплового удару слід викликати лікаря. До його приїзду основне завдання – забезпечити охолодження організму. Якщо потерпілий відчуває нудоту, слабкість, то йому слід лягти й лежати на спині в прохолодному місці. Однак при блювоті хворого треба розмістити так, щоб уникнути захлинання блювотними масами.
     
    Прикладіть на лоб і під потилицю холодні компреси. Забезпечте приплив свіжого повітря. За можливості обливайте тіло прохолодною (18–20 ° C) водою, можна навіть помістити його в прохолодну ванну. Якщо потерпілий починає непритомніти, то слід дати йому вдихнути пари нашатирного спирту. Якщо у вас немає можливості викликати невідкладну медичну допомогу, то слід зробити так:
     
    - якщо ви перебуваєте на вулиці, то негайно зайдіть в прохолодне, бажано кондиціоноване приміщення;
     
    - зніміть тісний одяг, розв'яжіть краватку, зніміть взуття;
     
    - якщо є можливість, то огорніться вологим простирадлом або ввімкніть вентилятор, прийміть прохолодний душ або ванну. Так само для зниження температури тіла можна прикласти до шиї, спини, пахв і паху мішечки з льодом;
     
    - рекомендовано випити 1 літр води з додаванням 2 чайних ложок солі.
     
    У жодному випадку не пийте алкогольні напої і напої з високим вмістом кофеїну (чай, кава), оскільки вони порушують терморегуляцію організму.
     
    Профілактика теплового удару
     
    Уникайте фізичної активності в занадто спекотні дні і в години активного сонця – від 11:00 до 16:00. Захищайтесь від сонця, надівши головний убір, або використовуйте парасольку. Носіть одяг світлих тонів з добре провітрюваних, натуральних тканин (бавовна, льон). Не перебувайте на сонці в період його підвищеної активності. Пийте велику кількість рідини (1,5–2 л на день), добре втамовують спрагу морс, квас і особливо гарячий чай. Відчиняйте вікна, використовуйте вентилятори та кондиціонери для підтримки постійної циркуляції повітря в закритих приміщеннях. Уникайте переїдання. Не рекомендовано вживати алкоголь.
     
    НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області