Про що домовились представники України, Грузії та Молдови?

  • 29 черв. 2021 14:23
  • 402
    • Новина Про що домовились представники України, Грузії та Молдови? Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    24 червня Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Віце-прем’єр-міністр, Міністр закордонних справ Грузії Давід Залкаліані та в.о. Прем’єр-міністра, Міністр закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Ауреліу Чокой здійснили спільний візит до інституцій ЄС у Брюсселі.
     
    Візит мав на меті проведення переговорів з європейськими партнерами щодо пріоритетів новоствореного тристороннього формату посиленої співпраці України, Грузії та Молдови з європейської інтеграції – Асоційованого Тріо.
     
    Глави української, грузинської та молдовської дипломатії провели зустрічі з Високим представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики, Віце-президентом Європейської Комісії Жозепом Боррелем, Виконавчим віце-президентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом, Комісаром з питань сусідства та розширення Олівером Варгеї та депутатами Європейського Парламенту.
     
    Під час зустрічі з Жозепом Боррелем міністри представили спільне стратегічне бачення подальшого розвитку Східного партнерства та Асоційованого Тріо. Дмитро Кулеба, Давід Залкаліані та Ауреліу Чокой окреслили пріоритетні сфери для посилення співпраці з ЄС задля розвитку відносин особливого партнерства між ЄС та державами Східного партнерства, які уклали угоди про асоціацію з Євросоюзом, а також задля зміцнення стійкості та безпеки в регіоні.
     
    - Я особливо вдячний Верховному представнику ЄС Жозепу Боррелю за згадку принципів диференціації та інклюзивності в рамках подальшого розвитку Східного партнерства. У нас було багато дискусій щодо запровадження принципу диференціації. Я радий чути, що сьогодні ми знайшли спільну мову з Європейським Союзом, як і належить друзям і партнерам. Це черговий приклад того, як ЄС і три наші країни чують одне одного, як ЄС враховує наші інтереси при розробці відповідних політик, - зазначив Дмитро Кулеба.
     
    У контексті обговорення безпекових загроз в регіоні та дискусії лідерів ЄС щодо майбутнього відносин з Росією глава МЗС України наголосив, що призупинення діалогу високого рівня між ЄС і Росією є частиною європейської санкційної політики. За його словами, ініціативи відновити саміти з Росією без будь-якого прогресу з російського боку будуть небезпечним відхиленням від санкційної політики ЄС.
     
    - На жаль, Росія не продемонструвала намірів змінити свою поведінку ні щодо України, ні щодо ЄС. Ми вважаємо, що для відновлення самітів немає підстав, - зауважив український Міністр.
     
    У рамках публічного представлення ініціативи Асоційованого Тріо на полях Фонду Конрада Аденауера Дмитро Кулеба поінформував про подальші кроки України, Грузії та Молдови з метою зближення з ЄС та необхідності посилення взаємодії у безпековому вимірі. Міністр відзначив, що Асоційоване Тріо не має на меті замінити існуючий формат взаємодії з ЄС, натомість спрямоване на більш тісну координацію трьох країн задля розширення можливостей угод про асоціацію та пришвидшення інтеграції до Європейського єдиного ринку.
     
    Три міністри також зустрілися із членами Європейського Парламенту. Вони приділили особливу увагу очікуваному результату майбутнього саміту Східного партнерства, зокрема в частині закріплення в підсумковому документі визнання європейської перспективи країн Тріо, захисту їхнього суверенітету та територіальної цілісності, збереження Євросоюзом політичної та фінансової підтримки проєвропейських реформ.
     
    Під час зустрічі з Виконавчим віце-президентом ЄК Валдісом Домбровскісом сторони обговорили розвиток двосторонньої торгівлі, відновлення економік після пандемії COVID-19, доступ до вакцин, макрофінансову допомогу ЄС. Міністри відзначили важливу роль Асоційованого Тріо у подальшій лібералізації торговельних відносин з ЄС у контексті реалізації Європейського зеленого курсу та цифрового переходу.
     
    - Ми повинні знайти спільний проект, який зацікавить всіх учасників, наприклад, розбудувати торговельні відносини у форматі ЄС-Азія-Асоційоване Тріо. Це буде корисним, зокрема і з огляду на поглиблення наших відносин з ЄС, - наголосив Дмитро Кулеба.
     
    Глави МЗС України, Грузії та Молдови також зустрілися з Комісаром з питань сусідства та розширення Олівером Варгеї, з яким обговорили посилення секторальної співпраці Асоційованого Тріо з ЄС з питань Європейського зеленого курсу, цифрової трансформації, у сферах охорони здоров’я, транспорту, енергетики та безпеки.
     
    - Подальший розвиток Східного партнерства має враховувати реалії у кожній державі-учасниці, її досягнення та амбіції. Асоційоване Тріо прагне розвивати відносини з ЄС за принципом «більше за більше» та покликане сприяти максимальній реалізації потенціалу наших відносин з ЄС. Посилення секторальної співпраці, інтеграція до Внутрішнього ринку ЄС, розвиток діалогу в політичному та безпековому вимірах – наші стратегічні пріоритети, - наголосив Дмитро Кулеба.
     
    Під час візиту до Брюсселя глава української дипломатії також провів двосторонню зустріч з депутаткою Європейського Парламенту Анною Фотигою для обміну думками щодо безпекових викликів європейської та євроатлантичної спільнот на тлі агресивної політики Росії. Вони також приділили особливу увагу розвитку міжпарламентського виміру Кримської платформи та перспективам підготовки Європейським Парламентом резолюції щодо ситуації в тимчасово окупованому Криму.
     
    Довідково
     
    Асоційоване Тріо – тристоронній формат посиленої співпраці України, Грузії та Молдови з європейської інтеграції, що був започаткований 17 травня 2021 року під час спільного візиту глав зовнішньополітичних відомств Молдови та Грузії в Україну.
     
    Міністри закордонних справ підписали Меморандум про взаєморозуміння між міністерствами закордонних справ України, Грузії та Молдови, який визначає спільні позиції трьох держав щодо прагнень отримати статус повноцінного члена Європейського Союзу, інтегруватися до Внутрішнього ринку ЄС, розвивати сфери секторальної взаємодії та долати спільні виклики.