Кропивничани спробували осягнути метафори художника Миколи Кумановського (ФОТО)

  • 16 черв. 2021 12:17
  • 1272
    • Новина Кропивничани спробували осягнути метафори художника Миколи Кумановського (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Учора, 15 червня, у Кропивницькому у Музеї мистецтв представили виставку творів «Метафоричний реалізм Миколи Кумановського» в рамках культурно-мистецького проєкту «Дифузія». 
     
     
    Виставковий проєкт під назвою «Дифузія», ініціатором та організатором якого є Музей сучасного українського мистецтва Корсаків (м. Луцьк) мандрує Україною і тепер завітав і до Кропивницького. Цей проєкт має чудову мету – до 30-річчя Незалежності України показати тридцять виставок сучасного українського мистецтва та творчий потенціал нації у всіх регіонах країни. 
     
    Куратор проєкту Олена Наїдко розповіла про культурно-мистецький проєкт, який має мету представити виставки у тридцяти містах України. 
     
    - Сьогодні ви маєте можливість онайомитись з виставкою «Метафоричний реалізм Миколи Кумановського». Метою проєкту є інтеграція мистецтва у життя людей, щоб кожна людина могла побачити та відкрити для себе маловідомих українських художників, які дуже знані у світі і визнані геніями.
     
    Микола Кумановський був видатним українським художником, його роботи є глибоко філософськими та метафоричними, наповненими різними образами. Художник творив гостросюжетні композиції, в його творах є і сатира, і іронія, і трагедія, і щастя. Його мистецтву притаманні сарказм, високі тональності, філософія символів, митець творив конфлікті речі, намагався показати кожного з нас, ту трагедію, від якої ми намагаємося втікти і перебуваємо в ілюзіях.
     
     
    Серед полотен, представлених на виставці, є акварелі, графічні роботи, живописні полотна і авторська техніка. Серед живописних картин є серія доробку під назвою "умовні українці" - це авторський термін Миколи Кумановського, який у своїй творчості сповідував національну ідею. На думку митця, коли людина народжується на своїй землі, вона вже несе свій генетичний код і не може забувати про своє коріння. Українець на полотнах художника зображений філософом, інтелектуалом, у полотняній сорочці він топче свій тернистий шлях босими ногами. 
     
     
    "Побутує хибне враження, що українець живе в печерах у шароварах і з шаблею, їсть вареники з салом і тільки про це й співає. Мимо нього пройшли такі письменники як Кафа та Ніцше. Ми жили в такій державі, яка була закупорена ідеологічно та герметично, невольно було робити такі досліди..." - цитата митця. 
     
    Художник майстерно володів графікою, досконало працював у техніках офорт, автоцинкографія, ксилографія (гравюра на дереві).
     
    Роботи на виставці супроводжуються висловами і роздумами про світ і буття українця, про філософію життя і його плинність, про призначення мистецтва. Картини наповнені символами, які не відразу можна збагнути відвідувачу виставки: в декількох роботах можна вгледіти подушки або зелений листочок, є три роботи, які представляють серію "Гнізда", серія "Відьми", "Чарівниці", серія "Тіснота", у якій зображена затиснута у психологічні рамки людина.
     
    Кожна робота Кумановського заставляє замислитись, відповісти на запитання, змушує знайти в середині себе відповіді та трансформувати свою свідомість.
     
    Олена Скочко
     
     
     
     
    Серія "Відьми"
     
     
     
    Велика тіснота
     
     
     
     
    Торкання місяця
     
     
     
    Із серії робіт "Гнізда"
     
     
     
     
     
    Ранок
     
     
     
     
    Кобіта на ровері
     
     
     
    Убити метелика 
     
     
     
    Нічна повія