Арабатська Стрілка, Кирилівка і Бердянськ: що відбувається з цінами на відпочинок 2021

  • 15 черв. 2021 12:19
  • 494
    • Новина Арабатська Стрілка, Кирилівка і Бердянськ: що відбувається з цінами на відпочинок 2021 Ранкове місто. Кропивницький

    На популярних азовських курортах старт сезону 2021 відзначився зростанням цін. Переважно подорожчало житло досить високого класу, яке користувалося попитом минулого року. Де і на скільки стало дорожче, а також про прогнози на сезон розповіли експерти, пише mrpl.city.

    Причиною підвищення цін перш за все стало зростання мінімальних зарплат і комунальних платежів, які «підприємливі» власники житла на азовському узбережжі вирішили компенсувати за рахунок відпочивальників. При цьому далеко не всі врахували, що економічні кризи торкнулися не тільки їх, але і тих же відпочивальників, чий гаманець за час зимового локдауна і тривалих карантинів помітно схуд.

    Подорожчання в цифрах

    Авторитетний медіа-ресурс Кирилівка.Укр провів ціновий аналіз житла на Азовському морі, згідно з яким максимальний ріст цін спостерігається в Бердянську і Приморську. Трохи менше подорожчало житло на Арабатській Стрілці, в Степанівці-1 та Урзуфі. У Кирилівці, як не дивно, приріст виявився одним із найменших.

    У відсотковому еквіваленті підвищення розцінок виглядає наступним чином:

    В основному подорожчало житло, розташоване на першій лінії від моря, з басейном на території і кухонною зоною в номері. Тобто той сегмент, який користувався максимальним попитом минулого року. Але тоді це було обґрунтовано страхами перед коронавірусом, які цього року вже не змушують відпочивальників шукати варіанти максимально відокремленого і усамітненого розміщення.

    Чи стане житло дешевше?

    Деякі власники готелів і баз відпочинку на Азовському морі переоцінюють можливості відпочивальників і затребуваність українських рекреацій. При цьому вони забувають, що є частиною світового туристичного простору, в якому зараз спостерігаються тенденції, протилежні вітчизняним.

    Так, на багатьох курортах, зокрема в Болгарії та Іспанії, вартість на розміщення в апартаментах, повністю укомплектованих по типу міської квартири, не виросла, а впала в середньому до 2-3 разів. Зараз зняти апартаменти, наприклад, на курорті Сонячний Берег в Болгарії цілком реально за 1000 гривень на добу, в той час як в Кирилівці таке розміщення в середньому обійдеться порядку 1300-1500 гривень на добу.

    Це означає, що частина забезпечених українців, швидше за все, віддасть перевагу недорогому зарубіжжю, ніж вітчизняному морю. У той же час громадяни, які найбільше фінансово постраждали від «коронакризи», можливо, взагалі відмовляться від відпочинку або змушені будуть шукати бюджетні пропозиції.

    «Одне напевно ясно, що (на українському ринку - прим.ред.) виграють тільки готелі з хорошою репутацією і стабільною ціновою політикою, які будуть розпродані на літо ще до початку сезону. Уже багато років на наших курортах є точка Х - час наприкінці липня - початку серпня, коли всі, у кого є кошти, вже відпочили або забронювали готель, а у кого їх немає, вже не поїдуть на відпочинок взагалі ні за якою ціною. Так ось, в 2021 році ця точка ризикує зміститися на початок липня. Питання в тому, що через цю особливість в серпні-місяці знижки і спец-пропозиції з боку готелів можуть бути вже нікому не потрібні», - пояснює Євген Смєльчаков, головний редактор профільних видань Приморськ.UAАрабатка.UA та «НМП УРЗУФ».

    Таким чином, в дамках опиняться тільки готелі, які добре себе зарекомендували, відмовилися від агресивної цінової політики і розпродалися ще до початку курортного сезону. Решта, які розраховують заманити клієнта знижками в кінці сезону, можуть опинитися в невигідному становищі, оскільки в цей час їх «акції» і «бонуси» будуть нікому не потрібні.

    «Потрібно розуміти, що всі ми в одному човні - якщо постраждала торгівля і виробництво, постраждає і туризм - і навпаки, якщо виросте економіка в цілому, виросте і туристичний сектор. Ввели РРО одним - буде зростання цін і витрат в інших сферах. Тому січневий локдаун не може не відбитися на літньому сезоні 2021 року. Головна інтрига - наскільки», - додала Юлія Ангеловська, редактор сайту Старий Азов.

    Словом, всі передумови для зниження цін на азовських курортах протягом сезону є, і, можливо, житло таки подешевшає.